Těžko bychom si ještě před čtvrt rokem představili, že zdánlivě nekonečný růst ekonomiky bude brzy u konce. Pokud přemýšlíte, do čeho investovat své peníze, abyste o ně během krize nepřišli, můžete se inspirovat následujícími 5 tipy.

1. Akcie z obranných sektorů

Během recese má spousta lidí tendenci se akcií zbavit, ale odborníci se shodují na tom, že není chytré zbavovat se všech aktiv. Ačkoliv je zrovna zbytek akciového trhu jako na houpačce, většinou zbývá pár sektorů, kam můžete své peníze uložit bez obav.

Pokud vás tento způsob uložení financí láká, měli byste zvážit investici do zdravotnického sektoru, sektoru veřejných služeb nebo do sektoru necyklického zboží a služeb. Lidé nepřestanou ze dne na den utrácet peníze za zdravotní péči, elektřinu nebo jídlo. To jsou věci, které všichni budou potřebovat, jakkoliv špatně na tom ekonomika bude. Proto hodnoty akcií těchto trhů většinou v krizi neklesají, nebo dokonce stoupají.

Odborníci doporučují v těchto dnech investovat například do akcií firem Johnson & Johnson (zdravotnictví), AT&T (technologie), Visa, která si vedla skvěle i během velké hospodářské krize (finančnictví) nebo Procter & Gamble (základní zboží, především drogistické). Lidé totiž nikdy nepřestanou potřebovat toaletní papír a pastu na zuby.

2. Spolehlivé dividendy

Dividendy mohou být skvělý způsob, jak si zajistit pasivní příjem. Někteří experti tvrdí, že když porovnáváte různé dividendové akcie, měli byste hledat firmy s nízkým poměrem cizího k vlastnímu kapitálu a se silnou rozvahou. Pokud nevíte, kde začít, pátrejte po společnostech, kterým se říká „dividendoví aristokraté“. Jde o firmy, kterým se podařilo zvyšovat dividendy každý rok poslední čtvrtstoletí.

3. Nemovitosti

V roce 2008 trh s bydlením zkolaboval a pro majitele bytů a domů to byla noční můra. Ale ukázalo se, že pro jisté realitní makléře to bylo požehnání. Když udeří recese a ceny nemovitostí klesnou, může to být dobrá příležitost pro investoryPokud se vám podaří nemovitost dobře pronajmout, budete mít v průběhu krize stálý příjem. Jakmile ceny opět půjdou nahoru, nemovitost můžete prodat.

4. Drahé kovy

Drahé kovy jako zlato nebo stříbro si s největší pravděpodobností v období recese povedou dobře. Ale vzhledem k tomu, že v tomto období většinou poptávka po těchto komoditách vzroste, jejich cena zpravidla vzroste rovněž.

5. Vy sami

Pokud během recese například přijdete o práci nebo se váš výkon činnosti zastaví (což se v období koronaviru týká milionů lidí)investujte do sebe. Můžete se vrátit ke studiu, zkusit se naučit nový jazyk nebo si koupit nějaké online kurzy, které vám v budoucnu pomohou získat lepší práci nebo lépe podnikat.

Další možností je splacení dluhu, pokud se obáváte, že vám finance v budoucnosti budou chybět nebo že je jinak utratíte za hlouposti. Díky tomu budete během krize méně ve stresu. 

Hlavně žádná unáhlená rozhodnutí

Pokud investujete dlouhodobě, blížící se recese by vás neměla uvrhnout do paniky. Možná se budete chtít některých investicí zbavit, abyste měli v ruce peníze pro případ nečekaných výdajů. Ale z dlouhodobého hlediska by vaše strategie neměla být okamžitě vše prodat, jakmile se hodnoty vašich investic začnou snižovat.

Přemýšlejte nad tím tak, že se ceny zase nevyhnutelně zvednou a třeba převýší cenu, za kterou jste aktiva nakoupili. Zkrátka přesuňte své zdroje do bezpečnějších vod a vyčkejte.

Natálie Schejbalová, Warengo