Společnosti, které se řídí pravidly ESG, čeká nelehký úkol. Dostát kritériím zodpovědného chování k přírodě i společnosti a zároveň závazku vůči ESG investorům. Ti nyní bedlivě sledují, jak ESG podniky přistupují k zaměstnancům, zákazníkům i samotným stakeholderům. 

„Způsob, jakým budou nyní ESG společnosti čelit krizi, se bude řadu let odrážet na jejich pověsti jakožto zaměstnavatele i na jejich celkové reputaci,“ říká John Streuer, CEO významného ESG investičního fondu Calvert Research & Management spravovaného americkou Eaton Vance.

„Všichni potvrzují, že to, co ve zkratce ESG označujeme písmenem „S“ (tedy zodpovědný přístup ke společnosti), bude nabývat čím dál většího významu,“ říká Martin Whittaker, CEO analytické společnosti JUST Capital. Jde mimochodem o první obchodovaný ESG indexový fond. Whittaker je zastánce takzvaného zainteresovaného kapitalismu. Ten staví soukromé korporace do role správců majetku společnosti. Pro sledování jejich sdílených hodnot přitom mohou v investičním světě sloužit právě kritéria ESG. Ta mimo ekonomických ukazatelů sledují sociální, enviromentální a podnikově-správní dopady zodpovědného chování zúčastněných společností.

ESG pořád v kurzu

Ačkoliv ceny na globálním trhu průměrně klesají o 20 %, ceny za udržitelné akcie a fondy během aktuálního výprodeje stále překonávají svá maxima. Částečně proto, že nejsou vystaveny propadům ropy jako konvenční energetické podniky. U ESG společností se předpokládá perefektně zvládnutý rizikový management. To jim propůjčuje statut stabilní investice. Koronavirová krize jim tím pádem tedy „prospívá“.

ESG ve světle posledních událostí vypadá jako stabilní investice.

Z hlediska výkonu se na na základě výnosů za první čtvrtletí udržitelné fondy objevily v horním kvartilu nebo v horní polovině své skupiny mnohem častěji než konvenční fondy. Odhadované čisté toky do 314 udržitelných otevřených podílových fondů a ETF překonaly rekord z loňského závěrečného čtvrtletí.

ESG kritéria pokrývají celou řadu faktorů, které nejsou součástí typických finančních metrik. Úspěšnost ESG společností závisí i na jejich zodpovědném přístupu k řízení lidských zdrojů, firemní kultuře nebo zacházení se zákazníky. Teď se k těmto faktorům přidávají další, které souvisí z krizí. Společnost Truvalue Labs, která vyvinula program pro sledování ESG trhu, například uvedla, že bude dohlížet na to, jaký zvolí ESG společnosti směr při případném přesunu provozní činností. Více chce také sledovat zdraví a bezpečnost jejich zaměstnanců.

Aktivně proti koroně

Podle ředitele výzkumu ESG ze společnosti Breckinridge Capital Advisors Roberta Fernandeze se dá očekávat, že po skončení krize začně trh brát neočekávaná rizika podobná tomu koronavirovému vážněji. ESG ve světle posledních událostí vypadá jako stabilní investice, potvrzuje Fernandez.

Společnosti, které se řídí ESG kritérii, vynikají dobrým podnikovým řízením, jasně definovanou a dlouhodobou strategii. Přijímají rozhodnutí s ohledem na širší okruh zúčastněných stran. I v rámci krize navíc prokazují zájem na dodržení svých závazků nejen vůči investorům, ale také vůči zaměstnancům, zákazníkům nebo dodavatelům.

Analytici ze společnosti BofA Global Research v nedávné zprávě uvedli, že právě na podobných „S faktorech“ bude z velké části záviset dobrá pověst ESG společností. Ty, které nyní aktivně přístupují ke krizi, si také získávají přízeň zaměstnanců. Po skončení epidemie se dá očekávat, že spíše osloví nové pracovní síly a udrží si loajalitu než podniky, které své lidi nechávají „na pospas krizi. Posun tržního podílu na společnosti s aktivním přístupem ke krizi už můžeme pozorovat delší dobu, uzavírají.