Čím dál tím více společností a investorů se zajímá projekty s pozitivními dopady na společnost i přírodu. Sílí popularita společensky odpovědného investování známého pod zkratkou ESG. Ta znamená „environmental, social and governance“.

Význam společensky odpovědných firem spočívá v tom, že se kromě vlastního ekonomického růstu aktivně věnují také environmentálním otázkám. Jde například o ekologickou výrobu nebo investicím do ekologických technologií. Věnují se i sociálním otázkám, jako jsou rovnost žen a mužů či odmítání dětské práce. Investiční společnosti, které se zaměřují na ESG investices kupují jejich akcie. Fondy se koncentrují do odvětví jako jsou alternativní energetika, vodohospodářství, zpracování odpadu a podobně.

Zelené peníze se množí rychle

Podle nedávného autoritativního průzkumu se 46 % investorů hodlá při výběru svého portfolia zaměřit na kritéria udržitelnosti. Klienti chtějí, aby manažeři fondů dbali na klimatické otázky. Díky sílícímu enviromanetálnímu tlaku tak mezi lety 2013 a 2017 trh s ESG investicemi pětinásobně vzrostl. Za rok 2019 jen v Evropě přiteklo do fondů ESG téměř 120 miliard eur. To je více než dvojnásobek sumy, kterou investoři vložili do těchto fondů o rok dříve. Například fond Fidelity – Sustainable Water & Waste dosáhl výše aktiv jedné miliardy dolarů během pouhých dvanácti měsíců od založení. Nové fondy na takový výkon přitom potřebují tři roky.

esg etfs socially responsible investing growth graph 56662 1
Vývoj ESG investic ve Spojených státech nepotřebuje žádné vyčerpávající komentáře. Křivka hovoří za vše.

Firmy a investoři po celém světě začali vnímat soulad s ESG faktory jako novou konkurenční výhodu. Tento trend jde navíc napříč celou investiční komunitou. Investiční firmy včetně kolosů jako BlackRock nebo Amundi této rychle rostoucí poptávce po ESG fondech vycházejí vstříc. Šéf BlackRock Larry Fink uvedl, že firma zohlední ochranu životního prostředí při výběru investic.

Norský státní fond zase letos oznámil odchod z devíti podniků na základě svého rozhodnutí investovat „eticky“. Na černou listinu se tak dostaly ropné koncerny Exxon, BP či Shell. A v USA 86 % firem z indexu S&P 500 publikovalo v roce 2018 vlastní zprávy o udržitelnosti. To je jeden z prvních předpokladů pro možný vstup firem do světa ESG investic.

investicni-obory-penize-v-hline