Čína překvapivě oznámila vydání speciálních státních dluhopisů v hodnotě 140 miliard dolarů (1 bilion jüanů) na pomoc místním samosprávám, které se potýkají s dluhy. To by mělo ujistit trhy, že Čína splní svůj krátkodobý růstový cíl. Pro obnovení důvěry v čínskou ekonomiku je však potřeba větších strukturálních změn.

Co se stalo?

Čínský parlament, National People’s Congress, minulé úterý překvapivě schválil dodatečnou emisi speciálních státních dluhopisů v hodnotě 1 bilionu jüanů (140 miliard USD). Toto rozhodnutí přišlo poté, co rostly obavy ohledně dynamiky růstu a schopnostech místních vlád splácet dluh. Výnosy z emise půjdou na infrastrukturu a na projekty obnovy a prevence katastrof. Oznámení tak rozšířilo cílový fiskální deficit pro rok 2023 o 0,8procentního bodu na 3,8 % HDP.

Naše interpretace:

Znamená to významný obrat ve fiskální politice.  „Červená hranice“ fiskálního deficitu tři procenta je už dlouho charakteristickým znakem čínského fiskálního pořádku a mimořádná změna je vzácná. Vzhledem k tomu, že úroveň zadlužení v prvním čtvrtletí činila pouze 21 % HDP, má centrální vláda stále dostatek „střelného prachu“.

Rozšíření rozvahy, aby se mohly financovat infrastrukturní projekty, ulehčuje místním vládám a podtrhuje odhodlání Číny obhájit svůj cíl růstu HDP „kolem 5 %“ v roce 2023. Současně to naznačuje, že Peking bude s větší pravděpodobností usilovat o podobnou úroveň růstu i v roce 2024 – tedy nad tržním konsensem, který se pohybuje kolem 4,5 %. Použití výnosů je omezené a specifické, stejně jako několik předchozích příkladů speciálních emisí státních dluhopisů. Novinkou je, že Čína nefinancuje pouze infrastrukturu a nemovitosti, ale část peněz plánuje použít také na podporu ochrany vodních zdrojů a odstraňování následků katastrof. To naznačuje, že se politici nevracejí pouze ke starým stimulačním regulím pro výdaje na infrastrukturu a nemovitosti. Místo toho chtějí vytvořit nový ekonomický model, který by pomáhal, jak růst, tak chránit životní prostředí.

Zdroj: Fidelity international