Dvojice klíčových výborů Evropského parlamentu odmítla dočasné označení jádra a plynu za ekologicky čisté zdroje energie. Europoslanci z výborů pro hospodářství a životní prostředí schválili usnesení, které má zablokovat přijetí takzvané taxonomie podporované většinou členských států včetně Česka. Konečné slovo bude mít červencové plénum EP, kde bude pro odmítnutí návrhu potřebná většina europoslanců.

Evropská komise navrhla zařazení jádra a plynu mezi takzvané přechodové zdroje v lednu s cílem přesvědčit investory, že se do nich vyplatí vložit peníze. Unijní exekutiva tím vyšla vstříc požadavkům velké skupiny členských zemí včetně Francie, Polska nebo Česka, které chtějí využívat jeden či oba zdroje jako náhradu za uhlí nebo ropu. Tyto zdroje chce EU v rámci cesty ke klimatické neutralitě z energetického mixu co nejdříve vyřadit. Pravidla má možnost zamítnout kvalifikovaná většina členských zemí či většina europoslanců.

EU, budova Evropské komise, REPowerEU

„Velké vítězství pro životní prostředí!“ komentoval na twitteru výsledek dnešního hlasování výborů francouzský europoslanec z frakce zelených David Cormand.

Pro usnesení požadující zamítnutí taxonomie hlasovalo 76 poslanců, proti bylo 62.

Zvláště zelení a socialisté se snaží přesvědčit kolegy z ostatních skupin, že podpora plynu a do jisté míry i jádra bude pro životní prostředí škodlivá a nepřispěje ke splnění klimatických cílů unie. Zda se jim podaří získat většinu hlasů na plenárním zasedání za tři týdny však zatím není jisté. Řada poslanců včetně většiny českých hodlá taxonomii s odvoláním na přínos pro jejich zemi podpořit.

Zdroj: ČTK