Kromě energetické společnosti ČEZ, která dnes oznámila zvýšení cen elektřiny v příštím roce zhruba o třetinu, zdraží v příštím roce i další dodavatelé, například E.ON nebo Nano Energies. Naopak PRE po letošním zdražení zatím ceny zvyšovat nebude, zjistila ČTK. Důvodem je rostoucí velkoobchodní cena elektřiny.

Reagovat na rostoucí ceny bude i E.ON. „Například ceny plynu pro zákazníky na standardních produktech jsme zvyšovali naposledy v listopadu roku 2018. I my ale budeme muset reagovat na vysoké nákupní ceny a částečně je zohlednit v našich cenících pro zákazníky. Můžeme však naše klienty ujistit, že současné vysoké ceny na burzách se do jejich ceníků promítnou jen částečně a až v příštím roce a dopady současného vývoje je rozhodně nepostihnou v plné výši,“ řekl ČTK mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Cena za megawatthodinu elektrické energie s dodávkou na příští rok se zvedla podle Šperňáka během tohoto roku 2,5krát, u plynu to je trojnásobek. „A to ceny v posledních dnech už mírně klesly. Navíc se ceny energií na burzách drží na rekordních, extrémně vysokých hodnotách velmi dlouhou dobu,“ řekl Šperňák.

Zdražovat bude i společnost Nano Energies. Od Nového roku bude nejběžnější sazba pro domácnost D02d stát 3390 Kč bez DPH za 1 MWh. Současná cena silové elektřiny byla u Nano Energies od 1. listopadu 3390 Kč + DPH za MWh, předtím to bylo u nefixovaného tarifu 1655 Kč za MWh. Skupina Nano Energies vznikla před 14 lety jako první dodavatel elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku a dosud je jediným, který má ve svém mixu výhradně obnovitelné zdroje.

Naopak Pražská energetika (PRE) od Nového roku zdražovat neplánuje, poslední zvýšení cen se uskutečnilo k letošnímu prvnímu září, navýšení bylo o sedm procent, což činí u běžné pražské rodiny 70 Kč za měsíc. Cena se měnila po dvou letech. „Tyto ceny držíme nadále a udržíme je do konce letošního roku. Ani od 1. ledna 2022 je měnit nebudeme, nicméně sledujeme velmi pozorně situaci na trhu, vývoj ceny elektřiny na burze a bude-li to nutné, budeme reagovat,“ řekl ČTK mluvčí PRE Petr Holubec.

Největší dodavatel plynu v ČR innogy Energie zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard to bude v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba v typickém rodinném domě naroste o zhruba 200 korun, pro stávající zákazníky s fixovanými produkty cena zůstane. U elektřiny se zatím ceny nezvyšovaly. „K úpravě cen elektřiny u základního produktu Standard jsme v innogy zatím ještě nepřistoupili. Navíc naprostá většina našich zákazníků u dodávek elektřiny preferuje jistotu zafixovaných cen. Aktuální růst cen elektřiny na velkoobchodních trzích se jich tedy netýká, jejich ceníky těží z levných nákupů komodity v minulých letech,“ řekl mluvčí innogy Pavel Grochál.

U ČEZ si od Nového roku zákazníci u těch nejběžnějších sazeb připlatí na faktuře v průměru o zhruba třetinu. Zdražení se netýká zákazníků, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Důvodem zdražení je růst velkoobchodní ceny elektřiny, řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Samotná cena za spotřebovanou megawatthodinu se například u nejběžnější sazby D02 zdvojnásobí. Zatímco dosud za megawatthodinu platili lidé 1700 korun bez DPH, nově to bude 3120 korun. Celkové ceně na faktuře pomáhá to, že regulované poplatky zůstávají v tuto chvíli stejné. Jejich výši na příští rok oznámí Energetický regulační úřad (ERÚ) během listopadu, významné zvýšení ale analytici neočekávají.