Komentář Kristiny Hooper, vedoucí stratéžky pro globální trhy, Invesco Ltd.:
Otočili jsme list za „annus horribilis“, kterým byl rok 2022. Začátek roku 2023 byl skvělý, protože akcie a dluhopisy v prvních lednových dvou týdnech celosvětově rostly.

V Číně se objevují pozitivní ekonomické signály

Skutečně vyčnívají čínské akcie, které v prvních dvou lednových týdnech zaznamenaly dvouciferné výnosy. Je zřejmé, že investoři jsou nadšeni z opětovného otevření Číny a zrušení omezení souvisejících s covidem.

Od podzimu, kdy čínské akcie začaly růst, si všichni kladou otázku: Kdy se konečně dočkáme silného hospodářského růstu, na který všichni tak netrpělivě čekáme? Už se to možná blíží. Očekávání ohledně hrubého domácího produktu (HDP) byla nízká a pro rok 2022 to bylo mnohem nižší než růst v roce 2021, ale celý rok skončil nad očekáváním a dosáhl 3 %. Čtvrté čtvrtletí bylo sice negativně ovlivněno otevřením po lockdownech. Prosincová aktivita byla ve skutečnosti povzbudivá, což naznačuje, že znovuotevření, které začalo počátkem prosince, bylo pro ekonomiku pozitivnější, než mnozí očekávali.

To mě činí optimističtějším, pokud jde o první čtvrtletí, které jsem očekávala se smíšenými výsledky. Je to proto, že oslavy nového lunárního roku, který začal 22. ledna a jehož oslavy trvají 15 dní, bude pravděpodobně dvousečnou zbraní. Pozitivní je, že by se měla zvýšit spotřeba, protože lidé na tento mimořádně důležitý svátek cestují domů za rodinou. Na druhou stranu je pravděpodobné, že prudký nárůst cestování podpoří šíření covidu a mohlo by to vést k rozsáhlé vlně infekcí. To by zase mohlo omezit spotřebu a způsobit narušení dodavatelského řetězce. Vzhledem k prosincové ekonomické aktivitě bych se však přikláněla spíše k tomu, že nový rok bude pro čínskou ekonomiku spíše pozitivní než negativní.

Podle mého názoru je nejhorším scénářem pro ekonomiku to, že aktivita v prvním čtvrtletí bude utlumená. Během druhého čtvrtletí roku 2023 začneme pozorovat silný růst, který bude tažen většími výdaji domácností. Celkově očekáváme, že růst HDP v Číně za celý rok stoupne o více než 5 %.

Zlepšující se nálada v Evropě a USA

Nejde však jen o Čínu. Ekonomická nálada se zlepšuje také v Evropě. Například index ekonomického sentimentu ZEW pro Německo ukázal dramatické zlepšení ekonomického výhledu, k čemuž přispěly nižší ceny energií a nadšení z opětovného otevření Číny.

Dokonce se prý zlepšuje i nálada ohledně výhledu americké ekonomiky, což naznačuje, že by se mohla vyhnout recesi. Prezident filadelfské federální banky Patrick Harker shrnuje to, co je stále častějším názorem: „Růst HDP bude mírný, ale nepředpovídám recesi…Povzbudivé je, že i když zvyšujeme sazby a vidíme určité známky ochlazování inflace, národní ekonomika zůstává celkově relativně zdravá.“

Inflace v USA se vyvíjí dobře

Inflace „spolupracuje“ i v novém roce. Prosincový index spotřebitelských cen v USA byl v souladu s očekáváním, což znamená, že inflace vykazuje pokračující zmírňování. Prosinec byl šestým měsícem v řadě, který vykázal zpomalení meziročního růstu inflace, přičemž meziměsíční pokles o 0,1 % byl prvním poklesem od května 2020.

Inflačnímu cíli Federálního rezervního systému se však ani zdaleka neblížíme a podle mého názoru se k němu letos ani nedostaneme. Není překvapením, že za zmírněním jádrové inflace stojí zboží, protože služby a bydlení jsou problematičtější, přičemž zejména služby pravděpodobně zůstanou na vyšších úrovních po delší dobu. Klíčovým poznatkem však je, že inflace se vyvíjí správným směrem a zdá se, že bude pokračovat. Otázka zní: jak moc je mírná inflace dostatečná k tomu, aby Federální rezervní systém (Fed) stiskl tlačítko „pauza“ při zvyšování sazeb? A tato otázka je pravděpodobně tou nejdůležitější, na kterou je třeba v kratším období odpovědět. Domnívám se, že Fed bude spokojen, pokud bude pokračovat dosavadní pokrok, který jsme viděli. To naznačuje, že Fed může stisknout tlačítko pauzy v příštích zhruba třech měsících.

Inflace, USA

Snížení dluhového stropu USA

Americká ministryně financí Janet Yellenová vyslala varování, že USA by mohly do 19. ledna překročit svůj zákonný dluhový limit, což se opravdu také stalo. To neznamená, že americká vláda nebude schopna zaplatit své účty nebo obsluhovat svůj dluh -⁠ znamená to, že vláda bude muset začít používat mimořádná opatření v oblasti řízení hotovosti, aby udržela chod státu. Yellenová vyzvala zákonodárce, aby urychleně zvýšili dluhový strop dříve, než federální vláda vyčerpá mimořádná opatření, která pravděpodobně skončí na začátku června.

Dluhový strop je sice v hledáčku investorů jako riziko pro rok 2023 již delší dobu, ale od zvolení předsedy Sněmovny reprezentantů nabyl na významu. Patnáct kol hlasování o volbě předsedy Sněmovny reprezentantů naznačuje, že pro Kongres by mohlo být obtížnější než obvykle zvýšit dluhový strop.

Co by to mohlo znamenat pro trhy? Už se to stalo v létě 2011. Není divu, že akcie se velmi výrazně prodávaly. Americké státní dluhopisy vzrostly, protože investoři hledali „bezpečný přístav“ v této třídě aktiv -⁠ přestože právě tento bezpečný přístav byl ohrožen tím, že nebude schopen obsluhovat své úrokové platby. V rámci akcií se lépe dařilo akciím s nízkou volatilitou. Zlato také rostlo, zatímco dluhopisy s vysokým výnosem klesaly. Očekávala bych, že se tento scénář bude opakovat i letos v létě, pokud nedojde k dohodě o zvýšení stropu.

Reálným rizikem je, že se nemusí jednat o krátkodobou krizi, která bude rychle vyřešena. Čím déle bude tento problém trvat, tím hlubší bude výprodej akcií a tím silnější může být rally na trhu s dluhopisy. To samozřejmě také zvyšuje pravděpodobnost, že se USA dostanou do recese. Je těžké předvídat, jak to dopadne, protože mnoho hráčů je už jiných než ti, kteří se účastnili jednání o dluhovém stropu v roce 2011.

Bank of Japan a výsledková sezóna

BOJ byla v uplynulém roce jednou z mála bašt akomodace měnové politiky ve světě agresivního zpřísňování, ale existují obavy, že se sama pustí do zpřísňování. S tím nesouhlasíme. Od 20. prosince, kdy BOJ rozšířila obchodní pásmo pro desetileté dluhopisy z ±0,25 % na ±0,50 %, se prudce zvýšil prodejní tlak na japonské státní dluhopisy. Ve skutečnosti výnos desetiletých dluhopisů 13. ledna mírně překročil vnější hranici pásma 0,50 %. Od prosincové změny obchodního pásma musela BOJ opakovaně provádět operace, aby omezila tlaky na růst výnosové křivky. To se zdá být neudržitelné.

V hledáčku je také začátek výsledkové sezóny. Ta je důležitá nejen abychom věděli, jak se konkrétní společnosti dařilo, ale obvykle nám také poskytne určité vodítko ohledně očekávání pro nejbližší období. Kromě toho můžeme z toho, o čem se hovoří při komentářích výsledků, získat širší ekonomické poznatky. Proto budu v nadcházejících týdnech věnovat velkou pozornost množství informací o výsledcích hospodaření. Zůstaňte ve spojení…

S přispěním Davida Chao, Toma Kinoshita a Briana Levitta, ze společnosti Invesco.

Zdroj: Invesco

Varování před riziky
Hodnota investic a výnosy z nich podléhají výkyvům.
To může být částečně způsobeno změnami směnných kurzů. Investoři nemusí získat zpět celou investovanou částku. Minulá výkonnost není vodítkem pro budoucí výnosy.
Důležité informace
Tato tisková zpráva je určena pouze pro odborný tisk. Tento dokument má pouze informativní charakter. Názory a stanoviska vycházejí z aktuálních tržních podmínek a mohou se změnit.
O společnosti Invesco
Invesco Asset Management Deutschland GmbH, Invesco Asset Management Österreich – pobočka pobočky Invesco Asset Management Deutschland GmbH- jsou součástí Invesco Ltd.,
společnosti pro správu aktiv se spravovanými aktivy v hodnotě více než 1 593 miliard USD (k 31. říjnu 2021).
V případě jakýchkoli dotazů nebo potřeby dalších informací se obraťte na společnost Invesco Asset Management Deutschland GmbH, Valentin Jakubow, telefon +49 69 29807-311.
Obsažené informace nepředstavují investiční doporučení ani jiné poradenství. Prognózy a výhledy trhu uvedené v tomto materiálu jsou subjektivní odhady a předpoklady
vedení fondu nebo jeho zástupců. Mohou se kdykoli změnit bez předchozího upozornění. Nelze zaručit, že se prognózy uskuteční podle předpokladů.
Vydavatelem těchto informací v České republice je společnost Invesco Asset Management Deutschland GmbH, An der Welle 5, D-60322 Frankfurt nad Mohanem.
Red Oak ID: 1958016