Jako každý týden přinášíme přehled toho nejzajímavějšího a nejdůležitějšího ze světa ekologické energetiky a společensky odpovědného investování.

Pozměňovací návrhy k nové odpadové legislativě prošly v těchto dvou týdnech hlasováním Výboru pro životní prostředí. Ještě je čeká projednání v Hospodářském výboru. Jaké změny zatím přinesly? Shrnutí najdete pod tímto odkazem.

  • Martina Jandusová z Aliance pro ženy v oběhovém hospodářství se zamýšlí nad přínosem koronavirové pandemie pro cirkulární ekonomiku.
  • Legislativní okénko: Po dlouhém schvalovacím procesu je konečně schválena změna zákona č. 258/2000 Sb. „O veřejném zdraví“ zákonem č. 205/2020 Sb. Tuto změnu očekávali všichni ekologové nebo ti, kteří mají v podnicích na starosti nakládání s chemickými látkami a směsmi.
  • Emisních povolenek je v rámci systému EU pro obchodování s emisemi aktuálně přebytek a jejich množství bude i v následujícím roce regulováno prostřednictvím rezervy tržní stability. Od prvního září tohoto roku tak bude během dvanácti měsíců do rezervy umístěno dalších 332,5 mil. emisních povolenek. Podrobnosti najdete ve věstníku EK zde (v češtině).
  • Americká vládní agentura EIA upravila svůj výhled produkce amerických ropných společností v letošním roce. Pokles poptávky po energetických komoditách způsobil pokles jejich cen, který zapříčinil, že mnohé společnosti působící především v oblasti těžby ropy a plynu v důsledku poklesu tržeb musí výrazně omezit své kapitálové výdaje nebo již dokonce stojí před bankrotem. Ropná produkce USA dle agentury EIA dosáhne v letošním roce v průměru na 11,7 milionů bpd. V porovnání s loňským rokem jde o snížení denní produkce o 500 tisíc barelů ropy denně. Celou zprávu najdete zde.
  • Německá vládní CDU/CSU podmiňuje přijetí přísnějšího klimatického cíle vyšším příspěvkem ostatních zemí EU. Zvýšení klimatického cíle EU do roku 2030 bez změny existujícího klíče k rozdělení zátěže na jednotlivé země odmítáme, říká dokument, který zveřejnil Handesblatt. Celý text zde.
  • Zajímavé pohledy na možnosti, jak udržet uhlíkové emise na nižší úrovni i po odeznění pandemie koronaviru shromáždili na Buffalo University. Přehled najdete zde.