Německé obnovitelné zdroje energie vyrobily v prvním čtvrtletí letošního roku 50 % elektřiny spotřebované v Německu. To je přibližně o devět procentních bodů více než ve stejném období loňského roku.

Německé obnovitelné zdroje energie (OZE) vyrobily od ledna do března přibližně 73,1 TWh elektřiny. Bouřlivé počasí v únoru vedlo k tomu, že podíl výroby OZE na spotřebované elektřině činil 62 %. V lednu to bylo 47 %. V březnu bylo méně větru, ale více hodin slunečního svitu, což vedlo k podílu 41 %.

„Nárůst podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny je povzbudivý, ale neměl by zakrýt skutečnost, že expanze větrné a solární energie je v současné době příliš pomalá. Abychom se rychle stali nezávislými na dovozu energie z Ruska, je naléhavě nutné urychlit expanzi obnovitelných zdrojů energie,“ uvedla vedoucí BDEW Kerstin Andreaeová.

solární panely na domě, větré elektrárny, obnovitelný zdroj energie, OZE

Andreaeová vyzývá zejména k účinnějšímu plánování a povolovacím procesům, aby bylo možné rychleji realizovat projekty větrných a fotovoltaických elektráren, a také k rozšíření energetické sítě.

„Nesmí se stát, že kvůli nedostatečně rozvinutým sítím budeme přicházet o elektřinu z obnovitelných zdrojů,“ dodala Andreaeová.

Německo chce snížit svoji závislost na dovozu fosilních paliv z Ruska navýšením importních kapacit zkapalněného zemního plynu (LNG), ale i masivním rozvojem OZE. Jejich podíl na hrubé spotřebě elektřiny má v roce 2030 dosáhnout 80 %. Pro splnění tohoto cíle bude Německu do roku 2030 potřebovat 230 GW nových solárních a větrných elektráren.

Zdroj: oenergetice.cz