Středoevropská telekomunikační skupina PPF Telecom, do níž patří české O2 i Cetin, úspěšně prodala dluhopisy za 500 milionů eur. Letos už podruhé. Petr Kellner ví, že v nejistých dobách je výhodnější se financovat přes dluhopisy.

Skupina PPF Telecom Group, která patří do říše PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, oznámila úspěšnou emisi půlmiliardových dluhopisů v eurech. Sedmileté dluhopisy v přepočtu za 13,5 miliardy korun koupili investoři z Británie (33 %), Německa (27 %), Francie (13 %) nebo Švýcarska (7 %).

Poptávka byla tak vysoká, že skupina nakonec mohla snížit i úroky, které majitelům dluhopisů bude vyplácet. Z původně očekávaných 3,5 procenta se stal pro investory roční výnos 3,375 procenta.

„Naše čtvrtá emise se během uplynulých osmnácti měsíců potkala se silnou podporou od diverzifikované skupiny mezinárodních investorů. Veškeré čisté výnosy z těchto dluhopisů budou použity ke splácení existujících bankovních úvěrů PPF Telecom Group,“ uvedla finanční ředitelka skupiny PPF Kateřina Jirásková. Vydáním dluhopisů se podařilo zároveň opět natáhnout splatnost velkých úvěrů telekomunikační skupiny.

Petr Kellner, stejně jako další nejbohatší byznysmeni podnikající v Česku, rozumí tomu, že v nejistých dobách je výhodnější si na stabilní podnikání půjčovat přes dluhopisy než pomocí bankovních úvěrů. Zjednodušeně řečeno jde o to, že pokud firma plní vůči držitelům dluhopisů slíbené podmínky, tedy především splácí, je taková půjčka daná a neměnná. Naproti tomu banky se v těžších časech po svých klientech často snaží získat různé druhy dalšího zajištění již vydaných úvěrů nebo mohou tlačit na zdražování úvěrových linek.

Ještě výhodnější „zelené dluhopisy“

Dobře to ví také Radovan Vítek, druhý nejbohatší Čech a vládce realitní skupiny CPI Property Group, který hojně vydává ještě výhodnější, takzvané zelené dluhopisy. Se stejným záměrem přišel minulý týden i Remon Vos, majitel skupiny CTP, která staví a pronajímá průmyslové parky. Jeho firma vyrostla v Česku, ale dnes je aktivní po celé střední Evropě.

„V případě příznivého tržního klimatu plánuje CTP vydat prioritní nezajištěné dluhopisy s pevným výnosem v referenčním objemu. Dluhopisy budou mít pravděpodobně formu tzv. zelených dluhopisů, čímž CTP podtrhává své zaměření na udržitelnost. Čistý výnos z emise využije společnost na refinancování stávajícího zajištěného dluhu a na financování budoucího rozvoje,“ stojí v prohlášení, které zveřejnil Remon Vos, jenž žije v Česku a patřil by mezi deset nejbohatších tuzemských byznysmenů, pokud by si nenechal svůj nizozemský pas.

Další emise dluhopisů pocházející z oborů, které byly málo zasažené koronavirou krizí, se dají očekávat. Poptávka od investorů, kteří hledají výnosy a zároveň omezené riziko, je velká.

Zdroj: Seznamzpravy.cz / Autor: Jaroslav Mašek