Sektor obnovitelných zdrojů se v Česku dynamicky rozvíjí a přináší tuzemským investorům velice zajímavé příležitosti. Nově mezi ně lze zařadit i nedávno vydané „zelené“ dluhopisy společnosti Energy financial group (EFG), která se zabývá energetickým zpracováním biologicky rozložitelných odpadů.Ekologie a životní prostředí Firemní dluhopisy Dluhopisový trh Sociálně odpovědné investování

Investiční skupina EFG vydala letos v listopadu vůbec poprvé veřejně dostupnou sérii dluhopisů o celkovém objemu 350 milionů Kč. Nominální hodnota je 100 tisíc Kč za kus, dluhopisy jsou úročeny pevnou úrokovou mírou 6,5 % ročně a splatné v roce 2026. Výnos se vyplácí čtvrtletně zpětně.

efg bond

„Aktuální trendy napovídají, že se ubíráme správným směrem, proto ve svém podnikání vidíme velký potenciál. Novými dluhopisy bychom rádi dali příležitost zejména menším investorům zařadit do svých portfolií společensky odpovědný projekt s dlouhodobým potenciálem růstu,“ vysvětluje důvod emise Tomáš Voltr, výkonný ředitel EFG.

Obnovitelné zdroje se na produkci elektřiny a dalších druhů energie podílejí ve stále větší míře, v první polovině letošního roku dokonce v rámci Evropské unie překonaly fosilní paliva (40 % energie z obnovitelných zdrojů, 36 % z fosilních). Zelená energie již na burze překonává ropu, ať už jde o zhodnocení akcií technologických firem a společností podnikajících v oblasti zelené energie, nebo tržní hodnoty jednotlivých energetických společností. Analytici z Bloombergu očekávají, že do roku 2050 bude 80 % investic do výstavby nových energetických zdrojů směřovat právě do oblasti obnovitelných zdrojů.

Nejen trend investic do obnovitelných zdrojů, ale obecně sílící zájem o odpovědné investování jsou v posledních několika letech u investorů jasně patrné. Zastoupení společností vyznávajících principy enviromental, social and governance investing (ESG) na burzách se v rámci jednotlivých trhů liší, všeobecně se ale jejich podíl zvyšuje. Například takzvané zelené fondy mají aktuálně v investičním sektoru v rámci Evropy 15% podíl, ale v následujících pěti letech se očekává prudký nárůst až na 57 %.

Posilování významu takzvaně odpovědných fondů nahrává i fakt, že jsou rovnání s těmi konzervativními odolnější vůči krizím. V průběhu letošní pandemie covidu-19 zaznamenaly zhruba 5% propad, kdežto ostatní fondy se jako celek propadly zhruba o 14 %.