Hospodářský výbor na svém jednání nepodpořil rozumné návrhy poslanců Mariana Jurečky a Petra Dolínka, kteří navrhovali vylepšení vládní novely zákona o podporovaných zdrojích energie. Zamítavé stanovisko deklarovalo také Ministerstvo průmyslu a obchodu. Pozměňovací návrhy přitom rozšiřovaly typy obnovitelných zdrojů tak, aby byla naplněna technologická neutralita a spotřebitelé pomocí tržní soutěže získali levnou energii z obnovitelných zdrojů.

Poslanci Marian Jurečka a Petr Dolínek ve svých pozměňovacích návrzích nabídli do budoucna možnost vyhlásit soutěže formou aukcí nových kapacit pro solární elektrárny nebo bioplynové stanice. Vláda totiž ve svém návrhu počítá pouze s podporou větrných elektráren, vodních elektráren a spalováním skládkového plynu. Právě fotovoltaika je nejlevnějším řešením výhodným pro spotřebitele elektřiny. Bioplynové stanice pomáhají rozvoji venkova a řeší biologicky rozložitelný odpad. Díky těmto obnovitelným zdrojům se šetří veřejné prostředky.

“Negativní postoj ministra Karla Havlíčka vůči podpoře obnovitelných zdrojů blokuje do budoucna levná řešení, která by pomohla nahradit končící uhlí. Kroky ministerstva nedávají smysl a jdou proti zájmům spotřebitelů energie. Jednání ministerstva průmyslu doslova povede k prodražení naplnění emisních cílů. Nejlevnější cestou k nízkouhlíkové energetice, ke které se ČR dobrovolně zavázala, je právě prostřednictvím technologicky neutrálního přístupu – tedy volné soutěže všech druhů obnovitelných zdrojů v rámci samostatných aukcí a zelených bonusů,” hodnotí dnešní jednání výboru a vystoupení Karla Havlíčka Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Poslanci mají šanci ještě předložit změny v rámci druhého čtení bez podpory Hospodářského výboru. Mohou se však opřít o podporu Svazu průmyslu a obchodu, Svazu měst a obcí a dalších oborových sdružení, které v minulosti rozšíření podpory podpořily.

Svaz moderní energetiky publikoval infomateriál, který shrnuje osm bodů, proč je důležité podpořit projekty obnovitelných zdrojů a proč jsou zásadní pro budoucnost udržitelné české energetiky. Infomateriál pod názvem Podpora pro nové zdroje – krok, který otevře Česko moderní energetice najdete na webu zde.

Zdroj: Prumyslovaekologie.cz, Svaz moderní energetiky