Na dluhopisovou scénu přicházejí první evropské zelené dluhopisy. Evropská unie v úterý otevřela knihy a odstartovala aktiva, která v nadcházejících letech dají dohromady až čtvrt bilionu eur. Tím EU předběhne Francii na pozici největšího světového dominantního emitenta zelených dluhopisů. Na trh přicházejí tyto dluhopisy v době, kdy fondy stále dychtivěji lapají po čemkoli s nálepkou udržitelnosti vůči životnímu prostředí.

Bude to největší zelený dluhopis na trhu a také jeden z nejvíce likvidních zelených dluhopisů, ne-li nejlikvidnější, řekl Julian Kreipl, úvěrový analytik společnosti UniCredit, který očekává knihu objednávek ve výši více než 100 miliard eur. Zelené dluhopisy patří k nejbezpečnějším aktivům na trhu. Konkurovat by tak mohly americkým Treasuries.

První zelené evropské dluhopisy se setkaly s rekordním zájmem, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informace od hlavního manažera nabídky. EU nabízí 15leté dluhopisy za 12 miliard eur, zájem však byl o dluhopisy za více než 135 miliard eur. Podle výpočtu agentury Reuters se výnos zeleného dluhopisu pohybuje kolem 0,44 procenta. Podle údajů Danske Bank to znamená, že EU platí za novou emisi dluhopisů nižší prémii, než je obvyklé. Zelené dluhopisy s environmentálním označením mají obvykle prémii, tzv. „greenium“ , čímž překonává své běžné vrstevníky. Prostředky ale musí být použity na projekty, jako je čistá energie a doprava.

Evropská unie otevřela knihy a odstartovala aktiva, která v nadcházejících letech dají dohromady až čtvrt bilionu eur.

„Očekáváme, že EU nabídne malou novou emisní prémii, v souladu s předchozími dohodami – pravděpodobně se tak stane, aby se v nadcházejících letech vytvořila silná základna investorů před tím, než přijde mnohem větší nabídka,“ řekl před otevřením knih Floortje Merten, dluhopisový stratég ze společnosti ABN Amro Bank, s tím, že poté by se měl obchodovat s greeniem. „Myslíme si, že greenium může nakonec narůst na přibližně 5 bazických bodů, což pravděpodobně povede k velmi silné poptávce.“

Všechny zelené dluhopisy EU pro financování fondu obnovy budou vydané v souladu se zásadami pro zelené dluhopisy stanové Mezinárodní asociací kapitálových trhů (ICMA), které jsou považovány za standard pro tento trh. Ty se liší od standardů navržených samotnou EU na základě její klasifikace zelených činností, tyto standardy však unie zatím nedokončila.

Některé aspekty emise EU však půjdou nad rámec zásad ICMA. Aby se členské země kvalifikovaly pro získání peněz ze zelených fondů EU, nesmí investice významně ohrozit žádný z ekologických cílů EU a členské země musí poskytnout detaily o tom, jak konkrétně přispějí k jejich zelené transformaci.

Prodej tohoto dluhopisu je zároveň velký byznys pro Bank of America, Credit Agricole, Deutsche Bank, Nomura a TD Securities, které v tomto roce dostanou poplatky z prodeje zeleného dluhopisu dohromady za více než 400 miliard dolarů. V této dohodě však chybí tři čelní představitelé – JPMorgan Chase, BNP Paribas a Citigroup.