Téma reflace je díky inflačním očekáváním v roce 2021 aktuální. Výnosy státních dluhopisů i komodit rostou. Pro investory do nástrojů s pevným výnosem je toto prostředí záludné. Podle názoru odborníků Fidelity International ale ne pro dluhopisy vázané na inflaci (protiinflační) se splatností od 1 roku do 10 let, která není ani příliš dlouhá, ani příliš krátká, ale je právě tak akorát.

Rostoucí inflace často přichází ruku v ruce s rostoucími výnosy, které by následně mohly snížit výnosy dluhopisů s dlouhou durací. Přesně to jsme letos viděli na medvědím trhu dluhopisových investorů. Protiinflační dluhopisy získaly na oblibě díky možnosti „tlumení bolesti“ vyplývající z rostoucích inflačních očekávání. I v rámci této třídy aktiv musí ale investoři zvolit optimální dobu splatnosti, protože různé segmenty přináší různá rizika a nevýhody.
Grafika Fidelity International ukazuje indexové výnosy na trhu amerických vládních dluhopisů chráněných proti inflaci (TIPS), kde dlouhodobé protiinflační dluhopisy (10 let a více) klesly meziročně o 10,6 procenta (k 12. březnu), oproti dluhopisům se splatností od 1 roku do 10 let, které poklesly pouze o 0,1 procenta. To ukazuje, proč označujeme segment dluhopisů se splatností od 1 do 10 let jako zlatou střední cestu.

Ne příliš dlouho…

V porovnání s indexy s delší dobou splatnosti pomáhá segment s obdobím 1 až 10 let izolovat inflační riziko a zároveň snížit riziko durace. Jinými slovy nabízí větší expozici vůči inflační zátěži v poměru k celkovému výnosu. Inflační zátěž znamená zvýšení plateb kupónů i jistiny v důsledku změny inflace, což je to, co investoři obvykle sledují při alokaci do dluhopisů vázaných na inflaci.
Když se podíváme detailněji na globální trh protiinflačních dluhopisů, segment dluhopisů 1 až 10 let má i atraktivnější složení ve srovnání s indexy do celkové doby splatnosti. Konkrétně má větší expozici vůči americkým TIPS – největšímu a nejlikvidnějšímu trhu s dluhopisy vázanými na inflaci – a zároveň je méně vystaven indexovaným britským Gilts. Ty jsou nákladné kvůli domácím regulacím i vysoké poptávce po indexovaných Gilts s dlouhou dobou splatnosti. Pro ilustraci, desetiletá inflační očekávání ve Spojeném království činí v současné době 3,4 procenta, zatímco index maloobchodních cen dělá pouhých 1,4 procenta,“ komentuje situaci Bob Chen, investiční analytik Fidelity International.

A ne příliš krátce

Rovněž preferujeme dluhopisy s dobou splatnosti od 1 do 10 let před těmi s kratšími indexy, například s dobou splatnosti od 1 do 5 let, které mohou být ovlivňovány volatilními pohyby cen ropy. Například dvouleté americké breakevens (rozdíl ve výnosech mezi standardními dluhopisy a dluhopisy vázanými na inflaci o stejné splatnosti) se během globální finanční krize snížily na záporných 6,9 procenta, zatímco desetileté americké breakevens klesly pouze na nulu,“ doplňuje Bob Chen.
Zatímco breakevens s krátkou dobou splatnosti byly lákavé ještě v loňském roce, podle Fidelity jsou ocenění na dnešní úrovni méně lákavá oproti delší splatnosti.
Při zaměření se na střední cestu – segment s inflačně vázanými dluhopisy s dobou splatnosti od 1 do 10 let – mohou investoři snížit expozici vůči riziku durace, ale i volatilním cenám komodit, aniž by zaplatili příliš mnoho.