Ekologové kritizují, že vznikající vládní koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) v programu nestanovila konkrétní termín útlumu uhlí, který Uhelná komise doporučila na rok 2038. V návrzích jim chybí také témata úspory energií či řešení znečištění ovzduší. Vyplývá to z tiskových zpráv zaslaných organizacemi Greenpeace, Hnutí Duha a asociací ekologických organizací Zelený kruh.

Pětice stran ve vládní koaliční smlouvě slibuje, že bude vytvářet podmínky pro energetickou transformaci a rozvoj uhelných regionů tak, aby byl možný odklon od uhlí dříve než v roce 2038. Taková formulace a přístup podle ekologů nestačí. Rok 2038 jako konec využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla doporučila Uhelná komise končící vládě ANO a ČSSD. Kabinet to v květnu vzal na vědomí, termín ale neschválil.

„Vágní formulace o rychlejším konci uhlí v koaliční smlouvě není to politické rozhodnutí, které transformace naší energetiky potřebuje. Stále chybí konkrétní rok, k němuž se má snaha vztahovat. Každý důležitý projekt, ba i jednotlivý úkol, musí mít termín, jinak je na nic,“ sdělil Jiří Koželouh, který vede energetický program Hnutí Duha. „Absence termínu konce uhlí však zároveň zpochybňuje předvolební sliby, kdy Piráti, KDU-ČSL i TOP 09 jasně deklarovali rok 2030 a STAN rok 2033. ODS nic z toho nerozporovala a dokonce jeden z poslanců rok 2030 potvrdil. Podle nás by následné programové prohlášení tedy mělo obsahovat rok 2030 a také konkrétní kroky, jako je silná a koncepční podpora rozvoje domácích čistých obnovitelných zdrojů,“ dodal expert.

Ekologové uvedli, že jen ve třech ze 14 hodnocených oblastí koalice předkládá konkrétní, komplexní a pozitivní plán – jde o témata ozdravění lesů, chráněných území a druhů a zadržování vody v krajině. V případě odpadů, zemědělství a obnovitelných zdrojů má podle nich koalice sice konkrétní pozitivní závazky, ale bez komplexní strategie a důležitých detailů. „V případě zemědělství jde o zklamání, neboť jde o výrazné oslabení komplexnějšího a konkrétnějšího programu Pirátů a STAN a částečné oslabení programu SPOLU,“ míní zástupci organizací.

Vedle uhlí, pak i v tématech dopravy, těžby surovin a celkové klimatické politiky podle ekologů program předkládá jen obecné deklarace. „Ve třech případech koaliční smlouva neříká k důležitým otázkám ochrany životního prostředí téměř nic nebo jen zcela vágní formulace. Jedná se o znečištění ovzduší, úspory energií a účast občanů při povolování stavebních záměrů,“ dodaly organizace. Ekologové kritizují také podporu výstavbu jaderného bloku v Dukovanech a odkazují na to, že koalice Pirátů a STAN slibovala, že zváží ekonomickou a bezpečnostní výhodnost rozvoje jaderných elektráren na základě analýzy. Nově vznikající vláda uvádí, že podporuje výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech pod podmínkou, že ho nebudou stavět ruské ani čínské firmy.

Zástupci Svazu moderní energetiky nicméně ocenili některé body věnované energetice. „Klíčové je přihlášení se k potřebě restartovat rozvoj solární energetiky například závazkem vybudování 100 tisíc solárních střech nebo připravit nový energetický zákon, který umožní domácnostem sdílet zelenou energii,“ uvedl programový ředitel svazu Martin Sedlák. „Příslibem pro stabilní přesun české energetiky od uhlí jsou také jasné závazky vznikající vlády v podpoře obnovitelných zdrojů a zvyšování energetické účinnosti v rámci programů Modernizačního fondu a Nové zelené úsporám,“ doplnil.