V roce 2021 se celosvětově prodalo téměř 6,6 milionů osobních elektromobilů, což představuje meziroční nárůst na více než dvojnásobek. Polovina globálních prodejů připadala na země sdružující se v Radě pro přechod na bezemisní vozidla (The Zero Emission Vehicles Transition Council – ZEVTC). Vyplývá to ze statistik zveřejněných zahraničním serverem BloombergNEF (BNEF).

Podle zveřejněných statistik byly i loni tahouny na trhu s elektromobily Čína a Evropa, které dohromady stály za 85 % celosvětových prodejů. Třetím největším trhem byly Spojené státy s 10% podílem. Členské státy ZEVTC stály celkem za polovinou celosvětových prodejů.

„Globálně měly ve 4Q 2021 elektromobily 13% podíl na celkových prodejích osobních automobilů, při odečtení plug-in hybridů byl podíl 9%. Pokud jsou započítány i plug-in hybridy, dosáhly země jako Norsko (97 %), Švédsko (60 %), Nizozemsko (51 %) a Dánsko (49 %) ve 4Q 2021 velmi vysokého podílu prodejů elektromobilů, což poukazuje na skutečně masovou poptávku po čistších vozech,“ uvedl BNEF.

Velkou většinu (70 %) prodaných elektromobilů v roce 2021 tvořily čistě elektrické vozy. Zbylých 30 % tvořily plug-in hybridy.

Snímek obrazovky 2022 05 30 v 11.17.35
Vývoj čtvrtletních prodejů elektromobilů ve vybraných zemích a detail pro rok 2021.
Zdroj: BNEF

Roste počet elektromobilů připadajících na veřejné dobíjecí místo

Podle BNEF roste v posledních letech také počet elektromobilů připadajících na jedno veřejné dobíjecí místo. Globálně vzrostl tento ukazatel ze 7,4 vozů v roce 2020 na 9,2 vozů v roce 2021.

„Nizozemsko, Kanada a Japonsko zaznamenali pouze mírnou změnu, což ukazuje na vyrovnaný rozvoj dobíjecí infrastruktury vůči prodejům elektromobilů. Jiné země jako Dánsko, Itálie nebo Spojené království zaznamenaly prudký růst tohoto ukazatele, což signalizuje pomalejší instalace vůči prodejům nových vozů,“ uvedl BNEF.

Prvenství v této oblasti si již řadu let drží Norsko, kde v loňském roce připadalo na jedno veřejné dobíjecí místo hned 30 elektromobilů. Podle BNEF může být tento trend vysvětlen vysokým podílem domů na venkově a tedy vysokou dostupností domácího dobíjení. Roli může hrát také zvyšování využití stávající dobíjecí infrastruktury.

Řada automobilek překonala 10% podíl elektromobilů na prodejích

BNEF dále uvedl, že dlouholetý lídr v prodejích elektromobilů, americká Tesla, prodala v loňském roce 930 tisíc elektromobilů a udržela si tak prvenství. Ze zveřejněných statistik nicméně vyplývá, že se na Teslu výrazně dotahuje německý koncern Volkswagen.

Zajímavou statistikou je také růst podílu prodaných elektromobilů na celkových prodejích osobních vozů u německých automobilek. Zatímco Volkswagen překonal loni 12% hranici, Mercedes-Benz dosáhl 14% podílu a BMW dokonce 19% podílu.

Zdroj: BNEF, oenergetice.cz