Ruská ozbrojená agrese vůči Ukrajině má nečekaný dopad na ceny emisních povolenek. Jejich cena za poslední týden rapidně klesla. Ceny spadly z 95 eur na 65 eur za tunu emisí v posledním týdnu. Tato skutečnost tak i částečně řeší otázku, kterou Evropská unie poslední dobou řešila. Je potřeba trh s povolenkami začít regulovat?

Emisní povolenka je v podstatě daň, která dodatečně prodražuje energetické využívání fosilních paliv. Jedná se o poplatek za každou megawatthodinu elektřiny vyrobenou z fosilních paliv, který je závislý na čistotě jejich spalování.

Vývoj ceny emisních povolenek

Poslední cenový rekord emisních povolenek byl zaznamenán 8. února, kdy byla cena 97 eur za tunu. To následně vyvolalo diskusi, zda by nemělo dojít k regulaci a omezování spekulací s povolenkami na evropském trhu EU ETS. Zastánci umělého snižování ceny emisních povolenek tvrdili, že povolenky zbytečně navyšují ceny energií. Odpůrci zase argumentovali tím, že příjem z prodeje povolenek je pro jednotlivé státy jedním ze zdrojů financování energetické transformace na čistší zdroje energie.

povolenky eu ets 2022 715x420 1
Vývoj ceny povolenek EU ETS na německé energetické burze (EUR/t).
Zdroj: EEX

Tato debata je ale v současnosti již zbytečná, protože to vypadá,že čím více ruských vojáků vstoupí na ukrajinské území, tím více cena emisních povolenek klesá. Ještě den před ruskou invazí, 23. února, byla cena povolenek 95 eur. Včera se cena povolenek na německé energetické burze EEX zhroutila na 55 eur, aby pak částečně posílila na 65 eur za tunu. Důvodem takto nečekaného pádu ceny emisních povolenek je zcela jistě vysoká míra nejistoty na trzích s energiemi, která navíc zřejmě způsobila hromadný odliv spekulačního kapitálu z trhu s emisními povolenkami.

Další změny na povolenkovém trhu mohou nastat s blížícím se termínem 30. dubna, kdy majitelé velkých elektráren, tepláren a průmyslových podniků musejí odevzdat povolenky odpovídající emisím oxidu uhličitého za rok 2021. Poté se ukáže, zda je povolenek na trhu spíše nedostatek, nebo nadbytek.

Zdroj: Ekonomický deník