Německý parlament zmocnil energetického regulátora pro vytvoření rámce pro implementaci tzv. technologie vehicle-to-grid. Jde o princip, kdy by mohly být elektromobily využívány jako baterie pro elektrickou síť při vyrovnávání poptávky. Informoval o tom portál Euractiv.

„Probíhá integrace elektromobilů do elektrické sítě. Elektromobily a další podobná elektro vozidla mohou konečně být optimálně integrované do distribuční sítě. Pro řidiče není rozdíl, zda se vozidlo nabije půl hodiny před jízdou, nebo během noci. Může to být ale ohromnou výhodou pro stabilitu elektrické sítě,“ uvedla Ingrid Nestleová, mluvčí Zelených pro ochranu klimatu a energetiku.

Vehicle-to-grid má pomoci vyrovnávat poptávku a nabídku

Využívání elektromobilů jako baterie je často diskutováno. Jedná se o tzv. technologii vehicle-to-grid, kdy je možné využívat baterií zabudovaných v elektromobilu, ze kterých lze získat elektrickou energii v období špičkové poptávky. Elektromobil tak může být nabíjen, či elektřinu dodávat do sítě, podle stavu poptávky v konkrétním okamžiku.

V EU byl na konci června schválen legislativní balíček, jehož součástí je postupné ukončení prodeje nových aut na fosilní paliva do roku 2035. K rozvoji elektromobility je tedy v EU připravena půda. Konkrétně Německo cílí na dosažení 15 milionů elektromobilů a hybridních vozidel na silnicích do roku 2030.

nabíjení elektromobilu, vehicle-to-grid

Průmysl využití vehicle-to-grid vítá

Revize energetického zákona pro oblast průmyslu zmocňuje německou regulatorní agenturu Bundersnetzagentur k vytvoření rámce pro integraci vehicle-to-grid technologie do sítě. Z revize legislativy vyplývá mj. možnost vytvoření tržních pobídek. Většina zástupců z průmyslu na revizi legislativy podle portálu Euractiv reaguje pozitivně.

Rychlejší rozvoj elektromobilů a tepelných čerpadel, podpora aktivních spotřebitelů a reakce na legislativní balíček Fit for 55 s vyššími energeticko-klimatickými cíli jsou důvody, proč k revizi německé energetické legislativy umožňující integraci dálkově ovládaných spotřebičů došlo.

Zdroj: oenergetice.cz, Euroaktiv