Celosvětová výroba elektřiny z uhlí se v letošním roce kvůli rychlému oživování ekonomiky pravděpodobně vyšplhá na rekordní maximum. Předpověděla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Upozornila, že tento vývoj podkopává snahy o snížení emisí skleníkových plynů. 

„Po poklesech v letech 2019 a 2020 se očekává, že globální výroba elektřiny z uhlí se v roce 2021 zvýší o devět procent na rekordní maximum 10 350 terawatthodin,“ uvedla IEA ve výroční zprávě o trhu s uhlím. Dodala, že poptávka po elektřině se v důsledku oživení ekonomiky zvýšila tak rychlým tempem, že s ní ekologičtější způsoby produkce elektřiny nedokázaly držet krok. Upozornila, že k růstu využívání uhlí k výrobě elektřiny přispěl rovněž růst cen plynu.

Více než polovina produkce elektřiny z uhlí připadá na Čínu, kde letos IEA počítá s devítiprocentním nárůstem na nové rekordní maximum. Ve Spojených státech a Evropské unii očekává IEA nárůst o téměř 20 procent, produkce na těchto dvou trzích by se však neměla dostat nad úrovně z roku 2019, tedy z období před příchodem pandemie covidu-19, a v příštím roce by měla klesnout díky zpomalení růstu poptávky po elektřině a většímu využívání obnovitelných zdrojů energie.

Celková globální poptávka po uhlí by se letos podle IEA měla zvýšit o šest procent, neměla by ale přesáhnout rekordní úrovně z let 2013 a 2014.

Celková globální poptávka po uhlí by se letos podle IEA měla zvýšit o šest procent, neměla by ale přesáhnout rekordní úrovně z let 2013 a 2014. V příštím roce by se však již mohla na rekord vyšplhat a na rekordní úrovních by se mohla držet také v následujících dvou letech.

„Uhlí je největším zdrojem globálních uhlíkových emisí a letošní rekordně vysoká úroveň výroby elektřiny z uhlí je znepokojivou známkou toho, jak výrazně svět zaostává ve své snaze o snižování emisí,“ uvedl šéf IEA Fatih Birol. „Bez silných a okamžitých opatření vlád k řešení emisí z uhlí budeme mít jen malou šanci na omezení globálního oteplování na 1,5 stupně,“ dodal. Udržet do konce století globální oteplení na úrovni 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou je cílem stanoveným v pařížské dohodě z roku 2015.

Zdroj: ČTK, Ekolist.cz