Investice do obnovitelných zdrojů energie podle Goldman Sachs příští rok poprvé převýší finance vložené do ropného a plynárenského energetického průmyslu. Čistá energie přitom poskytuje do roku 2030 investiční příležitosti ve výši až 16 bilionů dolarů, dodává GS.

Obnovitelné zdroje včetně biopaliv budou v příštím roce představovat přibližně čtvrtinu všech výdajů na energie. Oproti roku 2014 to je velký nárůst, tehdy činily zhruba 14 %, uvedli v komentáři z 16. června analytici Goldman Sachs. Podle nich jsou tato čísla částečně způsobena rozdílnými kapitálovými náklady – úrokové sazby úvěrů na uhlovodíkové projekty totiž vzrostly až na 20 % a projekty čisté energie se proti tomu drží na pouhých 3 %.

Až 16 miliard do OZE, tvrdí analytici Goldman Sachs

Do čisté energie by se mohlo v rámci investic do infrastruktury investovat tempem 1 až 2 bilionů dolarů ročně, a vytvořit tak 15–20 milionů pracovních míst po celém světě. Naproti tomu vysoké kapitálové náklady na vývoj fosilních paliv vedou k nedostatku investic, což by mohlo vést k vyšším cenám ropy a zemního plynu, které ještě urychlí dekarbonizaci.

Lze očekávat, že do obnovitelné energie půjde vůbec nejvíce investic energetického průmyslu roku 2021. Vůbec poprvé v historii tak mohou OZE ropu a plyn obrat o investiční prvenství, uvedla Goldman Sachs ve svém komentáři.

Rozdíl mezi úvěrovými náklady na vývoj technologií s vysokými/nízkými emisemi uhlíku znamená, že cena za emise uhlíku by se mohla pohybovat mezi 40 až 80 USD za tunu, odhaduje Goldman Sachs. Ve skutečnosti se však platí asi jen 16 % těchto celosvětových emisí a jejich průměrná hodnota je kolem 3 USD za tunu.

Tím se vytváří rozdvojený investiční model. Peníze plynou do vyspělých technologií, včetně větru, soláru a biopaliv, zatímco ty méně rozvinuté, jako je zachycování uhlíku a vodíkové technologie, by mohly bez vyšších cen emisí trpět, podotýká Goldman Sachs.

Proces dvourychlostní dekarbonizace může proto její prcoes v krátkodobém horizontu urychlit, ale dlouhodobou cestu k čisté nule nakonec zpozdí, uzavírají analytici.

Zdroj: Bloomberg