Energetický gigant BP vidí ve výrobě nízkoemisního vodíku obrovskou příležitost, kterou hodlá využít. V USA začal plánovat dva velké projekty. K jejich financování chce využít tamních státních dotací. Ty vypsala administrativa Joe Bidena v rámci své snahy o snížení inflace a přechodu k nízkoemisní energetice. Svou expanzi v oblasti vodíku BP také zahájilo například v Austrálii.

Dle výkonného ředitele BP, Bernarda Looneyho, bude vodík nezbytný v přechodu k nízkouhlíkovému hospodářství. K nastartování nízkouhlíkového vodíkového sektoru však bude v mnoha případech zapotřebí obřích státních dotací, aby byl takto vyrobený vodík konkurenceschopným ve srovnání s fosilními palivy.

USA možnost využití dotací nabízí v rámci balíčku vyčleněného Zákonem o snížení inflace z letošního roku. Na balíček, jenž cílí na sociální a klimatická opatření, Spojené státy vyčlenily 430 miliard USD, přičemž z této sumy má putovat 374 miliard USD právě na klimatická a energetická opatření. Dle australské finanční skupiny Macquarie Group Ltd. tím Joe Biden takřka garantoval budoucnost nízkoemisnímu vodíku.

Zelený vodík

Reakce na schválení zmíněného balíčku na sebe nenechala dlouho čekat a společnost BP oznámila, že zahájila plánování velkých projektů zaměřených na výrobu nízkouhlíkového vodíku okolo svých rafinérii ve Whitingu a Indianě.

„Analýzy BP ukazují, že vodík by mohl mít podíl okolo 8 % na konečné spotřebě energie do roku 2050. Když zahrneme i poptávku po vodíku za účelem výroby syntetických paliv a výroby elektřiny, tak se poptávka po vodíku takřka zdvojnásobí,“ uvedl Felipe Arbelaez, viceprezident BP pro vodík a CCUS (CCUS – technologie na zachycování, využívání a ukládaní emisí CO₂).

Dle Arbelaeze by to odpovídalo zhruba podílu, který v dnešním celosvětovém energetickém mixu zaujímá zemní plyn.

V minulém měsíci podepsalo BP memorandum o porozumění s vládou Mauritánie o prozkoumání potenciálu velkokapacitní výroby zeleného vodíku v zemi. V červnu letošního roku potom BP získalo 40,5% podíl v projektu Asian Renewable Energy Hub v Austrálii, u kterého společnost uvádí, že se může stát jedním z nejdůležitějších uzlů na světě v oblasti výroby zelené energie.

Zdroj: oenergetice.cz