V návaznosti na plány na vybudování sítě vodíkových uzlů z obnovitelných zdrojů energie v Polsku, České republice a na Slovensku by se polská palivová skupina Gruba Arlon mohla stát „evropským lídrem v oblasti vodíkových paliv“.

Mezi tyto projekty patří zpracování komunálního odpadu na vodík a vytvoření více než 100 čerpacích stanic na vodík pro soukromá, veřejná a dopravní vozidla.

Projekt, známý jako Hydrogen Eagle, pomůže skupině dosáhnout do roku 2030 výrobní kapacity vodíku 50 000 tun ročně, uvedl Gruba Arlon.

„Hydrogen Eagle je investiční projekt společnosti Gruba Orlan, který zahrnuje vytvoření mezinárodní sítě obnovitelných zdrojů energie a inovativních zařízení poháněných inovativními zařízeními, která zpracovávají rasový odpad na vodík s nulovými a nízkými emisemi,“ uvedla v pondělí PKN Orlan. „V rámci projektu se plánuje výstavba více než 100 čerpacích stanic pro soukromou, veřejnou a nákladní dopravu.“

V rámci těchto projektů se plánuje výstavba šesti nových vodíkových center, z nichž tři jsou v Polsku, dvě v České republice a na Slovensku, přičemž všechna jsou poháněna obnovitelnou energií. Projekt předpovídá výstavbu elektrolýzních zařízení poháněných větrnou farmou Gruba Arlon v Baltském moři a plánuje se integrovaná výroba 250 MW.

Závody na přeměnu odpadu na vodík jsou plánovány v Arlanu, hlavním městě Blacku, středního Polska, Astrologě, východním Polsku a České republice. Z čerpacích stanic je 54 v Polsku, 22 v České republice a 26 na Slovensku.

„Díky odvážným inovativním investicím v Polsku, České republice a na Slovensku má Cruba Orlan potenciál stát se lídrem ve střední Evropě v oblasti vodíkových paliv,“ uvedl ve svém prohlášení generální ředitel PKN Orlan Daniel Obajtek. „Víme, že je to velmi důležité z obchodního a ekologického hlediska.“

Řekl, že výroba vodíku poskytne společnosti Gruba Arlan „konkurenční výhodu v odvětví maloobchodu, rafinace a energetiky“ a významně pomůže snížit emise CO2, což je „důležitý krok k dosažení neutralizace emisí do roku 2050“.