Podle průzkumu investiční společnosti Fidelity International pandemie Covid-19 a sociální nepokoje po celém světě urychlily posouvání hranic vnímání přijatelnosti. To, co dříve bylo ve společnosti považováno za radikální, je nyní považováno za normální. U firem tak byl zpochybněn předpoklad, že výnosy akcionářů by měly být maximalizovány za každou cenu, a hlavním cílem investorů se stalo udržitelné investování. 

V uplynulých desetiletích se podnikové výdělky zaměřovaly na čtvrtletní (EPS) výnosy na akcii, výkon ve srovnání s minulými čtvrtletími a budoucí očekávání. Tato čísla vyjadřovala priority akcionářů a měřítka podnikového úspěchu. Krize Covid však urychlila přijetí udržitelného kapitalismu, zejména v záležitostech souvisejících se společenským blahem, protože podporuje schopnost společnosti zajistit základní potřeby, tj. bezpečí a dobré zdraví.

Hlavním cílem investorů se stalo udržitelné investování. 

Tuto transformaci smýšlení firem dokázala Fidelity International vyhodnotit prostřednictvím vlastního průzkumu mezi více než 140 analytiky po celém světě. Analytici Fidelity International napříč odvětvími a regiony uvedli, že vedení firem v prvé řadě myslelo na zdraví zaměstnanců a firmy budou i v budoucnu věnovat větší pozornost bezpečnosti a pohodě zaměstnanců. Průzkum také zjistil, že v důsledku krize je pro některé společnosti v tuto chvíli prokázání loajality k firmě a podpora komunity, v níž působí, zásadní pro budování a udržování značky. Další průzkum navíc zjistil, že tento trend v některých oblastech přetrvává i po propuknutí Covid-19. Patnáct procent severoamerických analytiků, což je více než v Evropě, uvedlo, že očekává, že většina sociálně orientovaných změn ve společnostech bude trvalá.

Graf 1
Graf: Jak očekávají analytici promítnutí sociálních změn v různých částech světa

Mnoho společností kótovaných na burze mění způsob rozdělování financí. Snižují zpětné odkupy akcií, snižují dividendy a snižují bonusy vedení a místo toho garantují práci a poskytují prodlouženou a placenou nemocenskou, lepší zdravotní pojištění a péči o děti. Toto zaměření se na bezpečí a zvyšování spokojenosti zaměstnanců je známkou toho, že si společnosti uvědomují, jak jim vyšší produktivita a goodwill získaný z těchto opatření pomůže dlouhodobě přežít a prospívat.

Udržitelná společnost, nebo průmysl, je taková, která vydrží a poskytuje investorům výnosy celé roky. Společnost Fidelity International vyvinula vlastní hodnocení udržitelnosti a společnostem, kterém pokrývá, přiděluje hodnocení A-E na základě jejich výkonů v oblasti udržitelnosti. „Zjistili jsme, že právě v tomto turbulentním období existovala silná pozitivní korelace mezi relativním výkonem společnosti na trhu a hodnocením udržitelnosti. V průměru znamenala jedna úroveň ratingu v tomto volatilním období 2,8 procentního bodu výkonu akcií,“ dodává Ned Salter, ředitel výzkumu Fidelity International.

Graf 2
ESG vydělává

 „Naší hypotézou při zahájení výzkumu bylo, že společnosti s dobrými ratingy udržitelnosti mají obezřetnější a konzervativnější manažerské týmy, a proto prokazují větší odolnost v krizi. To jen podtrhuje důležitost zahrnování faktorů ESG do fundamentální analýzy,“ říká na závěr Ned Salter, ředitel výzkumu Fidelity International.

Zdroj: Fidelity International