Někteří poslanci Evropského parlamentu požadují legislativní zakotvení minimální ceny emisní povolenky v systému EU ETS. Ideálně by podle zelené části Parlamentu neměla cena jedné tuny emisí CO2 od roku 2023 klesnout pod 50 euro, přičemž její cena by k roku 2030 měla ideálně být na 150 eurech.

O návrhu reprezentantů členských zemí v Evropském parlamentu patřících k bloku zelených informoval server Montel. Poslanci vydali poziční dokument, ve kterém volají po zavedení minimální ceny uhlíku v rámci EU ETS. Mechanismus zvaný carbon price floor je prvkem, který bývá typicky aplikován v rámci systémů obchodování s povolenkami a zabraňuje deviacím trhu v podobě přílišného poklesu ceny.

Zelení nyní požadují, aby byl mechanismus zaveden již od roku 2023 a minimální cena povolenky tak byla nastavena na 50 euro. Každoročně by pak měla být navyšována, aby dosáhla hodnoty 195 euro za tunu emisí CO2 kolem roku 2035. Zelení ve svém návrhu požadují, aby cena povolenky byla v roce 2030 na 150 eurech.

Jako další z požadavků uvádějí nutnost úpravy pravidel pro EU ETS tak, aby byl omezen přístup spekulantů na trh. To by mohlo být zabezpečeno například limitováním množství finančních institucí s otevřeným obchodovacím účtem. Právě obchodování spekulantů bývá jmenováno jako jedna z hlavních příčin nedávného velmi rychlého nárůstu ceny povolenky (po pádu z poloviny minulého týdne se cena opět začala zvyšovat). Díky zavedení tzv. rezervy tržní stability, o kterém rozhodla Evropská unie v roce 2015, bude nyní navíc z trhu staženo dalších 379 milionů povolenek, což by teoreticky mohlo vést k dalšímu růstu ceny.

Výzva zelených poslanců přichází před tím, než Evropská komise představí navrhované změny pro revizi EU ETS. Jejich zveřejnění je očekáváno 14. července tohoto roku. Zelení, jakožto čtvrtá největší politická skupina v Evropském parlamentu, mohou mít velký vliv na revizi systému obchodování s povolenkami.

Zdroj: oenergetice.cz