Společenská odpovědnost není pro ani proticyklická, ale acyklická. Není to snaha vydělat v růstu či se pojistit proti propadu, ale vybočit mimo systém.

Bylo tomu tak sice úplně vždy, ale nyní se v plné síle ukazuje, že zisk není jen peněžní. A je to dobře. Kapitalismus a svobodná tržní ekonomika jsou založeny na honbě za ziskem a vždycky to tak bude, ale ne každý zisk se materializuje na účtech brzy a přímo. Investice do zdravotní péče, bezpečnosti, lidských práv či životního prostředí jsou investicemi často přesahujícími naše vlastní životy. A jsou to oblasti, v kterých státní investice dlouhodobě selhávají a musí je suplovat soukromý kapitál.

Není to ale charita. Jde o oblasti, které rostou na popularitě a často spojují příjemné s užitečným. Bohatnoucí společnost mění své priority a společensky odpovědné oblasti často předbíhají dobu a investorům můžou přinést nečekaný zisk. Zdravější, bezpečnější a enviromentálně odpovědnější společnost může být a zpravidla je i produktivnější.

KDO JE DOMINIK STROUKAL

Dominik Stroukal je hlavní ekonom finanční skupiny Roklen. Vyučuje na VŠ CEVRO institut, je autorem několika knih, provází pořadem Kdo to platí? na MALL.TV, pořadem Dáme to na E15