Společnost Siemens varovala před rostoucími cenami větrných turbín, které lze očekávat v následujících letech. Důvodem jsou rostoucí ceny materiálů nutných pro jejich výrobu. Nárůst ceny materiálů sektor pociťuje již od roku 2019, uvedl ředitel společnosti Siemens Energy pro deník Financial Times. Podle některých analytiků má za sebou sektor nejhorší rok za téměř dvě dekády.

Evropská unie v dosažení svých klimatických cílů sází kromě solárních elektráren také na větrné elektrárny. Z oboru se nicméně ozývají hlasy, které varují před jejich rostoucími cenami na jednotku instalovaného výkonu.

Na tato rizika upozorňuje, mimo jiné, ředitel společnosti Siemens, podle kterého narušení dodavatelských řetězců, stejně jako cena surovin a materiálů dokonce ohrožují konkurenceschopnost větrných turbín vůči fosilním zdrojům.

Dlouhou dobu převládal názor, že větrné turbíny budou i nadále levnější, zejména díky zvyšování jejich účinnosti. Tyto predikce ovšem nezahrnují poslední vývoj cen a přerušení dodavatelských řetězců, uvedl Christian Bruch, ředitel společnosti Siemens Energy.

Nesmíme zapomenout na to, že před dvěma lety jsme předpokládali, že do roku 2030 bude cena větrných elektráren poloviční oproti roku 2021 nebo 2020. Tato logika padá, pokud se ceny materiálů zdvojnásobí,“ dodal Christian Bruch.

Rostoucí trend potvrzují také údaje společnosti Vestas, která je jedním z lídrů  trhu. Průměrná prodejní cena společnosti se pro rok 2021 zvýšila na 830 000 EUR/MW a jen ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla v průměru 860 000 EUR/MW. Vestas navíc očekává, že nárůst cen bude pokračovat i v letošním roce.

Sektor zažil nejhorší rok za posledních 15 – 20 let

Problémy ovšem netrápí pouze Siemens. I další společnosti z oboru, jako Vestas nebo Nordex, hlásí zvýšené náklady. Podle některých analytiků dokonce celý sektor zažil nejhorší rok za posledních 15 až 20 let.

Vývoj akcií v sektoru větrných elektráren
Vývoj akcií společností v sektoru větrných elektráren, únor 2022. Zdroj: Financial Times

Stejně jako Siemens Energy i jeho konkurenti, jako jsou Vestas a Nordex, trpí prudkým nárůstem cen oceli, mědi a vzácných zemin používaných při výrobě turbín. Tyto zvýšené náklady často výrobci nemohou přenést na zákazníky kvůli dlouhodobým smlouvám uzavřeným v době, kdy byly ceny těchto materiálů levnější.

Zdroj: oenergetice.cz