Recyklace solárních panelů je stále perspektivnější obor podnikání. Podle nové analýzy společnosti Maximize Market Research vzroste hodnota trhu s recyklací solárních komponent v nejbližších sedmi letech o 13 %, celková hodnota trhu dosáhne v roce 2029 částky přesahující 420 milionů dolarů. Asi čtvrtina celkové hodnoty se týká evropského trhu, kde by se mělo recyklovat až 85 % a znovu využít 80 % použitého materiálu.

Zásadní nárůst se přitom zřejmě odehraje už v nejbližších čtyřech letech, kdy by celková hodnota recyklačního trhu měla přesáhnout 320 milionu dolarů, vyplývá ze zprávy. Report pracoval s reálnými investičními záměry a děním na světových trzích. Podle starších studií by globální hodnota samotného recyklovatelného materiálu měla v roce 2030 přesáhnout 2,7 miliardy dolarů, oproti 170 milionům dolarů v letošním roce.

solární panely na střeše

Příčinou takového nárůstu bude prostě fakt, že během dvaceti let skončí životnost první generace instalovaných solárních panelů nejen v Evropě, ale i v jiných částech světa. Aktuálně je největším producentem solární energie Čína, právě asijský trh tak bude patřit k nejzásobenějším i z hlediska recyklovatelného materiálu.

V současnosti končí část vysloužilých solárních panelů na skládkách, s rostoucím objemem a hodnotou potenciálního recyklátu se ale vyplatí investovat do recyklačních kapacit. Podobný vývoj se navíc očekává u baterií, včetně těch, které pohánějí elektromobily. Recyklační technologie tak nejspíš budou zajímavou investicí pro automobilky i nebo průmyslové firmy.

Zdroj: energiebezemisí.cz