Stále větší procento retailových investorů se do svého portfolia snaží vybírat aktiva, která mohou zároveň mít pozitivní společenský či enviromentální dopad. Společnosti si toho začínají všímat, což je pro investory další skvělá zpráva.

Dlouhodobě zavedenou myšlenkou po dlouhou dobu bylo, že pokud investujete do společensky prospěšného aktiva nebo společnosti, která dbá na ochranu životního prostředí, musíte počítat s tím, že tato snaha „konat dobro“ si něco málo ukousne z vašich zisků. Dnes už je ale jasné, že tato premisa je nesmysl a ESG investice dokáží vcelku bez komplikací přinášet podobné zisky jako ty ne-ESG.

Obavy z toho, jak bude vypadat dlouhodobý vývoj tohoto trendu, by měl rozptýlit pohled na trendy deroucí se do popředí v politickém klimatu či společenském klimatu. A pak jsou tady společnosti, které budou muset dříve či později začít respektovat potřeby mladších generací, jež globální problémy odmítají nadále ignorovat

Takzvané „udržitelné investování“ se rok od roku těší stále větší oblibě ze strany investičního kapitálu a velmi rychle se nám tady rodí globální megatrend, který bude zřejmě jedním z největších od vynálezu indexových fondů.

Dle nedávné zprávy skupiny US SIF, jež se zabývá analýzami udržitelného investování, měly aktiva amerických investorů v rámci udržitelných investic na začátku letošního roku celkovou hodnotu 17,1 bilionu dolarů. Na začátku roku 2018 to bylo 12 bilionů dolarů a jde o 25násobný růst oproti roku 1995, kdy tato firma začala investiční data z tohoto segmentu sledovat.

A letos tento trend nedokázala zpomalit ani nejistota a tržní chaos okolo pandemie. Za první polovinu roku investoři dle Morningstaru do ESG podílových fondů a ETF nalili téměř stejné množství kapitálu, jako za celý rok 2019. 

Jak společensky odpovědné investování funguje?

Kromě akronymu ESG můžete při hledání informací o těchto investicích narazit i a akronym SRI, který znamená společensky odpovědné investování (socially responsible investing). SRI fondy jsou předchůdci moderních ESG investic a zpravidla se snaží ignorovat tzv. „hříšné“ nebo „neřestné“ akcie. Do této skupiny patří i náboženské fondy, jež se mohou například vyhýbat společnostem, jejichž příjem nebo jeho část pochází z alkoholu, tabáku, hazardu či pornografie. Mohou sem ale například patřit i výrobci zbraní či těžařské/zemědělské a výrobní firmy podezřelé z využívání dětské práce.

Dnes se už ale po těchto investicích zdaleka nepídí jen puritáni či ortodoxní věřící. Hned několik velkých a prestižních ETF firem již do svých nabídek zařadilo fondy, jež sice kopírují velké tržní indexy, ale některé společnosti v nich nenajdete. Jde o ETF, která vycházejí z dobře známých a populárních benchmarků, ale zároveň ignorují ty části indexů, které nemají v portfoliu ESG fondu co dělat. Jde tak o takové „ESG-lite“ ETF fondy.

Příkladem může být Vanguard ESG U.S. Stock ETF ($ESGV), jež sleduje širší benchmark amerického akciového trhu CRSP U.S. Total Market Index, ale vyřazuje z něj společnosti z kontroverzních segmentů, jako je jaderná energie, fosilní paliva, alkohol, tabák a hazard. Zároveň se do tohoto ETF nedostanou společnosti, které nezískají potřebné skóre v otázce diverzity. SPDR S&P 500 ESG ETF ($EFIV), který se od tradičního SPDR S&P 500 ETF oddělil teprve letos v červenci, podobným způsobem přistupuje k indexu S&P 500.

Z pohledu dostupných ETF však aktuálně Ameriku poměrně válcuje Evropa, kde je nabídka těchto fondu mnohem větší. Tady je přehled SRI variant velkých evropských indexů včetně přehledu toho, kterým sektorům se tyto vyhýbají:

image proxy?image=statuses%2Finside%2Fc33148b1 7454 4074 a204 6e5a31b114d8

Výnosy těchto fondů se pravděpodobně nebudou příliš zásadně lišit od jejich ne-ESG a ne-SRI předloh, jelikož velká většina portfolia těchto ETF zůstává neměnná. Pro menší či začínající investory, kteří hledají levný a dostatečně diverzifikovaný způsob, jak otestovat vody ESG, může jít o vhodnou první investici.

Vzhledem k tomu, že jde o ETF, nedočkáte se tady ani žádných závratných poplatků.Expense ratio ESG ETF fondů se zpravidla od standardních ETF fondů příliš či nijak neliší – v případě výše zmíněných ESG variant ETF od Vanguardu a SPDR hovoříme o expense ratiu 0,12 respektive 0,10 %.

Moderní ESG fondy podporují konkrétní firmy vyznávající vhodné principy

Investoři byli dříve poměrně skeptičtí nejen ohledně poplatků spojených s SRI fondy, ale také ohledně jejich zhodnocení. Řada pochybovala o tom, zda se opravdu vyplatí vynechat z portfolia některé společnosti a jejich potenciálně tučné zisky ve jménu společenské odpovědnosti.

Moderní ESG strategie mohou rovněž zcela ignorovat některé typy společností, ale zpravidla se točí spíš okolo výběru individuálních akcií, jež vykazují nejlepší ESG skóre. Tento přístup může skýtat i zajímavé benefity: Portfolio manažeři ESG fondů často připomínají, že společnosti s vysokým ESG skóre jsou méně ohrožené žalobami spojenými se špatným přístupem k životnímu prostředí či spotřebitelům a jejich možnými dopady. Řádné spravování firmy a dodržování ESG principů by se tak z dlouhodobého pohledu dle jejich názoru mělo vyplatit i z pohledu hospodářství.

Tyto strategie jdou zároveň přímo naproti poptávce nové vlně mladších investorů, kteří se o enviromentální a společenské problémy mnohem víc zajímají. A co je nejlepší, i v tomto oboru moderních ESG fondů existují ETF varianty. Zajímavý výběr amerických akcií s vysokým ESG skórem nabízí iShares ESG Aware MSCI USA ETF ($ESGU), jež má expense ratio 0,15 %. Evropskou alternativou je pak třeba iShares MSCI Europe ESG Screened UCITS ETF ($SAEU).

Pokud se chcete zaměřit na konkrétní problém, poohlédněte se po příslušném ETF. Například v segmentu čisté energie nabízejí zajímavou nabídku ESG společností fondy iShares Global Clean Energy ETF ($ICLN) a Invesco Solar ETF ($TAN), které letos vykázaly výnosy 103 %, respektive 173 %.