Rozšíření systému emisních povolenek, přísnější limity pro zplodiny z letecké a lodní dopravy či zvýšení požadavků na energetickou účinnost mají Evropské unii pomoci dosáhnout nově stanoveného klimatického cíle k roku 2030. Uvedl to dnes místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který představil podrobnosti plánu na omezení emisí skleníkových plynů do deseti let o nejméně 55 procent proti hodnotám z roku 1990.

Vládní politici některých států včetně Česka jsou k tomuto cíli skeptičtí, podle Timmermanse však je jeho dosažení pro všechny země reálné.

Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová ve středu oznámila, že z dosud plánovaného čtyřicetiprocentního omezení chce komise závazek zvednout na nejméně 55 procent. Zatímco velká část zemí západní či severní Evropy s ním nemá zásadní problém, některé státy východního křídla unie dávají najevo výhrady.

Komise dnes zveřejnila analýzu dopadu přísnějších limitů a podle Timmermanse je jejich splnění v možnostech všech států.

„Emise neklesají dostatečně rychle a devastující následky vidíme každý den,“ řekl dnes novinářům Timmermans s odkazem na časté extrémní výkyvy počasí.

Podíl OZE by měl opět vzrůst

Ke splnění 55procentního cíle může podle něj EU pomoci mimo jiné rozšíření systému, kterým si znečišťovatelé mohou koupit právo na vypuštění určitého množství zplodin. Povolenky by se nově mohly vztahovat na silniční dopravu či větší část vytápění budov. Jejich systém by měl zahrnout rovněž lodní dopravu. K čistšímu ovzduší by podle Timmermanse mělo přispět také zpřísnění požadavků na energetickou účinnost produktů či strojů.

Podle návrhu komise by se také měly dále omezit emise oxidu uhličitého, které budou moci vypouštět nově vyrobené automobily. Jejich průměrná hodnota by měla být v roce 2030 o 50 procent nižší než v roce v roce 2021. Současné plány EU přitom v daném období počítají se snížením emisí pouze o 37,5 procenta.

Ještě více, než unie dosud plánovala, by měl vzrůst podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie. Do roku 2030 by měl podle komise dosáhnout 38 až 40 procent, zatímco nyní se počítá s 32 procenty.

Komise do června příštího roku předloží sérii návrhů, které by měly zajistit převedení těchto plánů do praxe.

Konečné slovo ve schvalování limitů budou mít členské státy a Evropský parlament.

Zdroj: ČTK