V jednom z raně letních expertních výhledů padl dotaz na odvětví obnovitelných zdrojů energie, konkrétně na obor výstavby větrných turbín. Jde o investiční příležitost? Dotaz jsme předali analytikům.

Petr Lajsek (Colosseum)

Ve společnostech zabývajících se obnovitelnými zdroji energie (OZE) vidím velký potenciál. V USA jsou dlouhodobé tendence k využívání OZE a k odklonu od tradičních zdrojů, jako je například uhlí. Největší správce aktiv na světě, investiční společnost BlackRock, již upustil od investic do společností těžících uhlí. Jedná se o další krok v rámci transformace investic firmy do společností s vysokou úrovní ekologické a společenské zodpovědnosti (ESG). Podobný krok učinila také investiční banka Goldman Sachs.

Tradiční zdroje energie sice ze dne na den nevymizí, výhled se však jeví poměrně jasně. V USA se loni poprvé spotřebovalo více energie z OZE než z uhlí. Spotřeba uhlí v loňském roce poklesla meziročně o 15 %, využití energie z OZE naopak vzrostlo o 1 %. Tento trend bude pravděpodobně jen sílit.

Nadměrnému využívání fosilních paliv, jejichž spotřeba je spojena s emisemi CO2, již pravděpodobně v některých zemích odzvonilo. Zejména USA se v tomto ohledu (prezidentu Trumpovi navzdory) stávají jedním z lídrů, využívání solárních a větrných elektráren tam v posledních letech rapidně narůstá.

spotreba zelene energie v milionech tun ropneho ekvivalentu
Spotřeba „zelené“ energie (v milionech tun ropného ekvivalentu)

Vedle snižování emisí jsou důvodem také daňová zvýhodnění a klesající náklady. Ceny solárních panelů v posledních letech výrazně klesají díky snazší a méně nákladné produkci. Sektoru si tak logicky stále více všímají investoři, kteří do obnovitelných zdrojů loni v USA vložili 55,5 miliardy USD (meziročně o 28 % více). Více se do OZE aktuálně investuje pouze v Číně.

Mezi společnosti, které podnikají v oboru OZE, patří například i slavná General Electric (GE). Ta je jedním z největších dodavatelů větrných turbín na světě, loni jich dodala 42 tisíc. Společnost Vestas Wind Systems (VWS) vyrábí a designuje větrné turbíny, které dodává do 81 zemí světa. Mezi další společnosti v oboru patří SolarEdge Technologies, Enphase Energy (ENPH) nebo například First Solar (FSLR).

ge vws enph fslr

Bohumil Trampota (Komerční banka)

OZE (včetně společností, které podnikají ve výrobě, servisu a instalaci větrných turbín) jsou jedním ze sektorů, které by se měly těšit zájmu investorů. Například v Evropě sledujeme velký tlak na omezování emisí, přičemž jedním ze způsobů, jak jej dosáhnout, je omezit výrobu elektřiny ze „špinavých“ zdrojů. Například Německo má jasný plán, jak bude vypínat uhelné elektrárny, které vypouštějí nejvíce emisí, a od roku 2038 se uhlí na výrobu elektřiny v zemi pálit nebude. Podobné je to i v dalších zemích, plán postupného odklonu od uhlí má i ČEZ.

Další podporou pro odvětví OZE je probíhající uzavírání jaderných elektráren v Německu naplánované do roku 2022. A pak jsou zde emisní povolenky, jejichž cena v létě vystoupala na mnohaletá maxima. Systém obchodování s povolenkami EU ETS prošel resuscitací zavedením MSR, tedy tržní stabilizační rezervy. Jejím úkolem je zamezit velkému přebytku povolenek, čímž by se systém obchodování s povolenkami EU ETS stal s největší pravděpodobností nefunkčním a nevedl by k investicím do snižování emisí. Nicméně povolenek je na trhu stále přebytek (v září jsou další přebytečné povolenky staženy z trhu do zmíněné rezervy).

Chybějící výkon elektráren se bude muset něčím nahradit. Prostor se otevírá mimo jiné i výrobcům větrných turbín. Větrné elektrárny nahradí část odstavené kapacity, jsou bezemisním zdrojem a jejich provozovatelé nemusejí nakupovat drahé povolenky. Postavit větrný park navíc není tak náročné jako postavit jadernou elektrárnu.

Z pohledu na tituly z tohoto odvětví je patrné, že po březnovém propadu v důsledku paniky spojené s covidem-19 setrvale posilují. Jde o projev důvěry v obnovu ekonomiky, ale také v dlouhodobý trend příklonu k OZE.

Zdroj: Investicniweb.cz / Autor: Andrej Rády