Obnovitelné zdroje energie dokázaly na trzích loni svými výnosy překonat i širší trh a nic nenasvědčuje tomu, že by měly chuť zpomalovat. Spíš naopak. Dá se ale v tomhle segmentu ještě stále najít nějaká nepřepálená akcie? Rozhodně.

Když si dneska člověk prochází nejzajímavější akcie ze sektoru obnovitelných zdrojů (OZE) s tím, že by do nich rád investoval, není to příliš lákavý pohled. Většina se obchoduje na historických maximech a navíc za sebou mají z loňska nemalý růst, takže jejich cena k nějaké investici ani zdaleka nevybízí.

Na druhou stranu lze stále ve výběru najít pár akcií, které zatím velký astronomický růst nezažily a mají poměrně levnou cenovku:

1. Dominion Energy ($D)

Dominion Energy je klasická utility společnost, která se tradičně orientuje na fosilní paliva, ovšem v poslední době zahájila poměrně intenzivní transformaci směrem k obnovitelné energii. Ta následuje po předchozím procesu postupného odklonu od uhlí směrem k zemnímu plynu, jež společnost absolvovala v posledních 15 letech. Nyní se však chce odklonit i od zemního plynu, což naznačil i loňský odprodej plynových aktiv Buffettově Berkshire za 10 miliard dolarů. Firma je však nadále hlavním poskytovatelem energií ve státech Utah, Ohio, Virginia a Severní a Jižní Karolína.

image proxy?image=statuses%2Finside%2F565c0192 b4f9 49b3 b849 c7ab6a4597e4

Další významný náznak transformace přinesly výsledky hospodaření z loňského Q4. Dominion v jejich rámci představil nový pětiletý investiční program, v jehož rámci chce za nové projekty utratit 32 miliard dolarů. A 52 % tohoto kapitálu poputuje do infrastruktury produkující nulové emise, jako jsou offshore větrné elektrárny, solární elektrárny, skladování elektrické energie a opětovné získávání licenci pro jadernou energetiku. Asi největším tahounem růstu v tomto ohledu budou offshore větrné elektrárny, kde společnost plánuje do roku 2024 uvést do provozu masivní projekt o výkonu 2,6 gigawattů za zhruba 3,5 mld. $, jež by měl být schopen dodávat energii až 660 000 domácnostem.

Zajímavé je, že i když se $D chystá utrácet ve velkém, společnost ve svém výhledu sebevědomě očekává, že bude schopna v následující pětiletce navýšit svůj zisk na akcii (EPS) o minimálně 6,5 %. Zřejmě navíc nepůjde o nějaký bláhový odhad, když vezmeme v potaz, že 88 % dnešních aktiv společnosti spadá díky své energetické povaze pod státní regulaci. Růst o 6 % by měl dlouhodobě čekat i dividendy. Ty na konci loňského roku společnost snížila z 0,94 na 0,63 $ na akcii. I tak ale vykazují slušný výnos 3,5 %.

Akcie jsou dnes oproti ceně před rokem „ve slevě“ o cca 20 %, což může ve spojením se stabilitou současného byznysu a velkými investičními plány do OZE znamenat zajímavý růstový potenciál.

2. American Electric Power ($AEP)

Máte-li spadeno spíš na nějakou společnost, které nejde pouze o transformaci do OZE, ale zároveň se silně orientuje na dodržování principů ESG, je dostatečně velká, stabilní a nabízí slušnou dividendu, American Electric Power by mohla být zajímavou volbou.

image proxy?image=statuses%2Finside%2F1f85e329 35ca 46fd 95d3 7f2e99a64213

$AEP dnes funguje v celkem 11 amerických státech a dodává energii 5,5 milionu klientů, což z ní dělá jeden z největších regulovaných utility subjektů ve Spojených státech. A jak už bylo řečeno, management se zavázal k prosazování hodnot spojených s ESG. Společnost se například zavázala, že sníží do roku 2030 objem používaného uhlí o 42 %, zatímco na druhé straně bude do portfolia vehementně přidávat aktiva produkující zelenou energii. Pro následující dekádu $AEP plánuje přidat do svého portfolia solární projekty o výkonu 3,8 gigawattů a větrné projekty o celkovém výkonu 4,2 gigawattů. 

Za zmínku zde rozhodně stojí i štědrá a konzistentně rostoucí dividenda, jež aktuálně nabízí výnos 3,8 %. Management v letošním roce počítá s tím, že investoři obdrží 2,96 dolaru na akcii, tedy o nějakých 4,2 % více než loni. Zároveň chce na dividendy dávat maximálně 60–70 % svého volného cashflow, aby si i nadále udržela stabilní rozvahu.

Také akcie $AEP si dnes můžete pořídit o více než 20 % levněji než před rokem. Obchodují se asi za 20násobek zisků, což je sleva oproti pětiletému průměru, jež dosahuje 27,3násobek. Valuace odpovídá 2,6násobku příjmů, což se rovněž zdá být v mezích normy.

3. Hubbell ($HUBB)

A na závěr jedna akcie, kterou byste tady možná nečekali. Najít dnes totiž v segmentu OZE smysluplnou hodnotovou akcii je poměrně problém. Respektive je potřeba poohlédnout se maličko jinde. Třeba v segmentu přepravních a distribučních sítí v rámci energetiky.

image proxy?image=statuses%2Finside%2F8ccdd3d1 89f8 4645 aafc 125c301c95e5

Právě zde se nachází společnost Hubbell, jež se zabývá elektrickými a elektronickými produkty a daří se jí generovat zajímavé zisky. A hlavně – nepřímo těží i z vyšších investic do projektů obnovitelných zdrojů energie. Proč? V rámci svého byznysu se zabývá i poskytováním řešení pro segment utilit, odkud v loňsku připlulo 57 % provozních zisků $HUBB. Zbylých 43 % tvořily produkty pro elektrická zařízení.

Společnost se tak nachází ve výborné pozici, aby dlouhodobě profitovala jak z nutných modernizací stávající elektrické infrastruktury, tak zároveň bude nepochybně těžit z trendu nových OZE projektů, jež navyšují poptávku po komponentech pro budování přepravních a distribučních sítí.

Management očekává, že cílový trh pro jeho komponenty do distribučních sítí letos poroste o 2–4 % a trh s komunikačními a kontrolními komponenty pro infrastrukturu utilit poroste o 4–6 %. Sečteno a podtrženo, společně se zotavením trhu s elektrickými řešeními pro byznysy management očekává, že příjmy by letos mohly posílit o 6–8 % (z toho organické příjmy o 3–5 %). Vstupní cenu bych si tady představoval trošku někde jinde, ale $HUBB rozhodně z pohledu růstu výdajů na distribuční sítě ve střednědobém horizontu nabízí zajímavou hodnotovou příležitost.

Autor: Tomáš Durčák, Warengo