Zákonodárci zastupující velkou většinu Výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí podpořili většinu navrhovaných změn systému ETS, uvedl ve středu hlavní vyjednavač zákonodárného sboru Peter Liese. Změny by omezily plán Evropské komise na zavedení ceny uhlíku pro paliva používaná v budovách a dopravě, který navrhla v rámci balíčku Fit for 55.

Zákonodárci Evropské unie dosáhli v rámci Výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) první dohody o reformách trhu EU s uhlíkem. Dle dohody by se systém měl od roku 2025 vztahovat na komerční subjekty a na soukromé spotřebitele by se měl rozšířit až v roce 2029, pokud budou splněny určité podmínky.

„Ceny v novém systému by byly omezeny na 50 eur za tunu,“ uvedl Liese. Dodal, že dohoda o vynechání domácností z nového trhu je kompromisem, ale že ji považuje za výhru vzhledem k odporu některých zemí a zákonodárců.

„Systém ETS 2 pro teplo a dopravu není mrtvý, je živý! S cenným přispěním nevládních organizací kompromisní dohodu podporují i další skupiny – dokonce rozšiřuje oblast působnosti, ale domácnosti budou zahrnuty až od roku 2029, a to pouze při splnění určitých podmínek,“ napsal na Twitteru.

vývoj emisních povolenek, ETS

Podle předsedy Výboru pro životní prostředí Pascala Canfina, který na Twitteru napsal, že dohodu plně podporuje, jde o dobrý kompromis.

„Včera jsme našli dohodu mezi EPP a Zelenými, že se nový trh s uhlíkem nerozšíří na domácnosti. Pro Obnovme Evropu to byla od počátku červená linie,“ uvedl Canfin.

Podle německého zeleného zákonodárce Michaela Blosse jsou upravené návrhy úspěchem pro klima, průmysl i evropské občany.

„Zajišťujeme, aby Evropská unie dodržela svůj slib daný Pařížskou dohodou, podporovala průmysl v transformaci a činila vše sociálně spravedlivým způsobem. Obchodování s emisemi se tak stává nejsilnější evropskou pákou na ochranu klimatu a je výhodné pro všechny strany. Nebyl to snadný úkol, ale podařilo se nám to a já jsem za to rád,“ uvedl Bloss pro EURACTIV.

Prodloužení využívání bezplatných povolenek

Výbor pro životní prostředí bude o navrhovaných změnách systému hlasovat tento týden a poté v červnu nebo červenci proběhne hlasování celého parlamentu. Pokud bude dohoda schválena, bude tvořit pozici Evropského parlamentu pro závěrečná jednání se zeměmi EU.

Změny se chystají také v současném systému EU ETS. Ceny v rámci tohoto systému se v současnosti pohybují kolem 85 eur za tunu.

Zákonodárci se dohodli, že usnadní reakci na cenové výkyvy na trhu s uhlíkem a odmění průmyslové podniky s nejlepšími výsledky v oblasti životního prostředí tím, že jim poskytnou další bezplatné povolenky odebrané firmám, které neplánují dekarbonizaci. Inovativní podniky díky tomu budou podpořeny dalšími 50 miliony povolenek z Inovačního fondu EU.

„Bezplatných povolenek pro špatné bude méně. A tyto bezplatné povolenky dostanou ti dobří,“ řekl Liese na tiskovém brífinku a vysvětlil, že společnosti, které splní unijní kritéria, budou mít bezplatné povolenky déle a budou osvobozeny od tzv. korekčního faktoru, který jim snižuje množství bezplatně přidělených povolenek.

Na čem se poslanci ještě neshodli

Zákonodárci se však nedokázali shodnout na všech prvcích. Některé parlamentní skupiny se dohodly, že budou prosazovat ještě přísnější pravidla – včetně ukončení bezplatných povolenek na emise CO2 pro průmysl do konce desetiletí.

Bloss, který je hlavním vyjednavačem Zelených v otázce reformy trhu s uhlíkem, uvedl, že přísnější návrhy by do roku 2030 snížily emise v systému EU ETS o 67 %, zatímco návrh Komise počítá se snížením o 61 %.

„Zároveň dáváme k dispozici miliardy z nově vytvořeného klimatického investičního fondu pro obnovitelné zdroje a transformaci průmyslu a prostřednictvím klimatického sociálního fondu dáváme evropským občanům podíl na Zelené dohodě,“ řekl pro Bloss.

Skupiny, které podporují přísnější pravidla, však mohou mít problém získat většinovou podporu v celém parlamentu, což znamená, že o konečném postoji zákonodárců se bude jednat několik měsíců.

Zdroj: oenergetice.cz