Ve stejný den, kdy poslanecká sněmovna schválila kontroverzní novelu zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE), která výrazně snižuje podporu solárních elektráren postavených v letech 2009 – 2010, se uskutečnil kulatý stůl zástupců demokratických politických stran ke klimatickému balíčku Evropské komise. Na něm všichni zástupci vyjádřili obnovitelným zdrojům energie podporu. Účastnili se ho ministr průmyslu, obchodu a zároveň dopravy Karel Havlíček (ANO), Petr Třešňák (Piráti), Josef Bernard (STAN), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Petr Dolínek (ČSSD), a za Komoru obnovitelných zdrojů energie její předseda Štěpán Chalupa a analytik Komory OZE a bývalý politik za Stranu zelených Martin Bursík. 

Každému českému politikovi je dnes již jasné, že větší podpoře obnovitelných zdrojů energie se není možné v Evropě vyhnout. A protože na ně EU hodlá dát i dostatek peněz, ani se tomu vyhnout nechtějí. Rozpor ale přinese debata nad otázkou, jak obnovitelné zdroje podpoříme.

Ta se zřejmě povede jak na úrovni evropských institucí, tak na úrovni členských států. Očekává se, že postupně se ambiciózní návrhy Evropské komise výrazně umenší. Jak se k nim staví zástupci českých politických stran?

„Jsem přesvědčený, že průmysl ambici transformace zvládne, “ řekl ve středu ministr Havlíček. Rozhodující roli bude podle něj hrát energetika, která se na českých emisích podílí 40 %. Podle Havlíčka je důležité, aby bylo umožněno využívat jako tranzitní palivo zemní plyn. „Když se zamítne plyn, oddálí to ukončení uhelných zdrojů,“ uvedl. Nejnáročnější přerod očekává ministr Havlíček v dopravě. O elektromobilitu zatím v Česku není velký zájem, zprovoznit ji tedy bude vyžadovat velké úsilí. Ministr nevidí cestu v dotacích, ale v pobídkách.

K tomu se připojil Petr Dolínek z ČSSD, který připomněl, že když se v Praze umožnilo elektromobilům parkování zdarma, nastal jejich boom. Sám Dolínek v oblasti energetiky vidí na prvním místě energetickou soběstačnost a bezpečnost, spolu s dostavbou jaderných zdrojů. Zmínil také podporu vytvoření energetických družstev, kterou si ČSSD dala do programu. Ta by měla přispět k decentralizaci energetiky a zároveň k vyrovnávání kolísavé výroby obnovitelných zdrojů.

Marian Jurečka z KDU-ČSL poukázal na to, že v České republice máme mnoho plánů a koncepcí, ale chybí nám legislativa, která by je umožnila naplňovat. Stát by tedy měl jít především cestou odstraňování bariér. Na tom se s ním shodli i pirátský poslanec Petr Třešňák a zástupce Starostů a nezávislých Josef Bernard, kteří by chtěli snížit byrokracii a administrativní zátěž, především u komunitních projektů, se kterými se v decentralizované energetice počítá.

„Náš systém podpory potenciálních výrobců energie je demotivační,“ myslí si Bernard. Petr Třešňák navrhuje, aby stát a nová vláda udělala maximum především v legislativní podpoře OZE, aby např. hladce probíhala spolupráce s Energetickým regulačním úřadem.

„Je čas na to, aby obnovitelné zdroje energie byly priorita, protože jsou to naše domácí zdroje,“ připojil se do debaty Štěpán Chalupa z Komory OZE. „Financí bude dostatek, je potřeba jen odstranit bariéry,“ uvedl.

Podobně smýšlí i Martin Bursík: „Byznys už v podstatě nic nepotřebuje. Je hladový po dekarbonizaci.“ Podle něj jsme na rozcestí, do jaké míry velké elektrárenské společnosti jen vymění palivo a do jaké míry se podaří energetiku decentralizovat.

„Pro stabilitu sítě je lepší, když jsou tisíce výrobců, kteří jsou zároveň spotřebiteli. Bohatství pak vzniká plošně po celé republice, i v regionech, které jsou chudé,“ apeluje Bursík na to, aby politici v nové vládě byli připraveni podpořit decentralizaci energetiky.

Zdroj: Ekolist