V režimu dodavatele poslední instance skončí dalších téměř pět tisíc odběratelů, dodavatel energií Františkovy energie ukončil činnost, vyplývá z informací na webu Operátora trhu s elektřinou. Podle jeho dat dodává firma elektřinu 2635 zákazníkům a plyn 2350 zákazníkům, jde tak o téměř 5000 odběratelů. Ukončení dodávek energií již od října oznámilo 13 firem s téměř milionem zákazníků.

O ukončení činnosti informuje na svém webu stručně i samotná firma. „Vážení zákazníci, je nám líto, ale jsme nuceni ukončit naší činnost,“ uvedly Františkovy energie na webu.

Společnost Františkovy energie je už několikátým dodavatelem energií, který od poloviny října oznámil ukončení činnosti. Po Bohemia Energy, která dodávala energie asi 900 tisícům klientům, skončily také firmy Kolibřík energie s 28.000 klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba třem tisícům klientů a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům. Patřil mezi ně například i Energetický regulační úřad. Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům a Český Energetický Dodavatel, který měl více než sedm tisíc odběratelů.

Odběratelům zajistí dodávky plynu a elektřiny dodavatelé poslední instance, bez energií tedy nezůstanou. Energie jim dodá dominantní dodavatel v daném regionu.

Dodavatelé energií, kteří oznámili ukončení

13. října Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, oznámila, že ukončí činnost. Skupina se zhruba 900 tisíci odběrných míst se rozhodla ukončit podnikání a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zákazníci firem byly převedeni k takzvaným dodavatelům poslední instance, za energie platí výrazně vyšší ceny.

14. října Konec dodávek elektřiny a plynu oznámily další alternativní dodavatelé – Kolibřík energie s 28 tisíci klienty a firma A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy.

8. listopadu Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík oznámil, že skupina v příštím roce ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodává firma, která jako jediná přežila říjnový konec skupiny, elektřinu asi 8500 zákazníkům.

16. listopadu Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila společnost Ray Energy. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodává firma energie téměř 3000 zákazníků.

14. prosince Konec dodávek elektřiny a plynu oznámila Microenergy. Podle jeho dat dodává firma energie více než 760 zákazníkům. Podle webu Hospodářských novin je mezi nimi i Energetický regulační úřad.

22. prosince S dodávkami energií skončila společnost Energie pro Tebe, která dodává plyn 336 zákazníkům.

23. prosince Činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel. Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4283 zákazníkům a plyn 2933 zákazníkům, jde tak o více než 7000 odběratelů.

27. prosince Činnost ukončil dodavatel energií Františkovy energie. Podle jeho dat dodává firma elektřinu 2635 zákazníkům a plyn 2350 zákazníkům, jde tak o téměř 5000 odběratelů.

Zdroj: ČTK, E15.cz