Řada palčivých klimatických a environmentálních otázek letos ustoupila do pozadí před pandemií koronaviru. Někteří světoví lídři však nyní opět bijí na poplach a varují, abychom nové nemoci nedovolili zastínit mnohem horší globální problém.

Jedním z dlouhodobých vyzyvatelů ke konání v zájmu záchrany přírody a klimatu na Zemi je i britský princ z Walesu a dědic britského královského trůnu Charles.

Ten tento týden přišel rovnou s konkrétním návrhem, když během svého proslovu ku příležitosti zahajovacího dne letošního Climate Week NYC vyzval k vytvoření „novodobého Marshallova plánu pro přírodu, lidstvo a planetu“.

„Krize klimatu, biodiverzity a zdraví, jež se šíří bez ohledu na hranice, jsou jasnými symptomy toho, že naše planeta překročila své udržitelné hranice,“ varoval Charles.

„Bez rychlé a rázné akce, která musí být provedena ve zcela bezprecedentním měřítku, nám šance umožnit planetě regeneraci a zajistit inkluzivní budoucnost jednou pro vždy uteče,“dodal ve svém proslovu, jež byl přenášen online.

Princ z Walesu je dlouhodobým podporovatelem životního prostředí a mimo jiné připomněl, že pandemie koronaviru by pro lidstvo měla být „budíčkem, který jednoduše nemůžeme ignorovat“ a posteskl si, že bohužel během svých 71 let života „již dlouho pozoruji, že lidé zpravidla odmítají konat až do chvíle, kdy dojde k opravdové krizi.“

Charles varoval před tím, že toto je další takový případ, neboť klimatická krize je tady s námi již řadu let, máme o ní jasná vědecky podložená data a přesto to nestačí. Někteří ji přehlížejí, jiní pochybují a další její existenci popírají.

„Stává se z ní velmi rychle jasně viditelná globální katastrofa, oproti níž jsou dopady koronaviru zcela nepatrné. V takto pokročilém stádium již nevidím žádné jiné řešení, než vyzvat k vytvoření novodobého Marshallova plánu pro přírodu, lidstvo a planetu.“

Marshallův plán je ekonomická iniciativa bývalého amerického ministra zahraničí George C. Marshalla, skrz kterou Spojené státy evropským státům, jež ji přijaly (zejména ze západní Evropy), poskytly miliardy dolarů finanční pomoci na rekonstrukci po devastaci a škodách, jež za sebou zanechala druhá světová válka. Zájemci si víc mohou nastudovat zde.

Reakce na Charlesův projev jsou (jak šlo očekávat) smíšené. Zapřísáhli podporovatele „zelené ekonomiky“ jej považují za výborný a důležitý. Kritici si zase klepou na čelo a volají po racionálním a proveditelném řešení.

K problematice klimatu se tento týden na summitu týkajícím se udržitelného rozvoje, jež probíhal pod hlavičkou Světového ekonomického fóra, vyjádřil i jordánský král Abdalláh II. Ten ve svém projevu poznamenal, že pandemie a její dlouhodobé následky letos „umocnily“ problémy v řadě jiných oblastí.

„Klimatická krize, chudoba, hlad, nezaměstnanost a socioekonomická nerovnost se letos díky řadě let plných neefektivní kolektivní snahy zhoršily,“ poznamenala hlava Jordánska.

Přesun k odpovědnější a ekologičtější mentalitě je dnes patrný napříč všemi segmenty našeho života – včetně toho byznysového. Ve světě investic tento trend jednoznačně ukazují ESG investice a především jejich letošní boom. 

K tomu přispěla nejen skutečnost, že se do investování vrhá řada mladých lidí, jež problémy týkající se životního prostředí vnímají intenzivněji. Velkou roli v tom hraje rovněž skutečnost, že ESG investice letos zatím krizi snášejí lépe než „tradiční“ sektory nejen ze segmentu energetiky.

Je poměrně snadné se na celou tuto Charlesovu myšlenku podívat a ihned ji odsoudit jako příliš naivní. Na druhou stranu, nebyly všechny velké myšlenky v době svého zrodu považovány za naivní či bláznivé?

Zdroj: Warengo.com / Autor: Tomáš Durčák