Dohody, dekarbonizace i zájem spotřebitelů: Popularita investic do ESG vzrostla a téma udržitelnosti se stalo jedním z pilířů investování. Díky tomu roste nejen nabídka takto orientovaných investičních produktů a strategií, ale i dostupnost dat, indexů a nezávislých analýz. To pomůže vyjasnit, jaké firmy jsou v oblasti udržitelnosti opravdovými průkopníky a které projekty lze považovat za inovativní a důvěryhodné. V oblasti ESG obecně pozorujeme řadu trendů, díky kterým má nadále velký potenciál.

Popularita investic do ESG vzrostla a téma udržitelnosti se stalo jedním z pilířů investování. Díky tomu roste nejen nabídka takto orientovaných investičních produktů a strategií, ale i dostupnost dat, indexů a nezávislých analýz. To pomůže vyjasnit, jaké firmy jsou v oblasti udržitelnosti opravdovými průkopníky a které projekty lze považovat za inovativní a důvěryhodné. V oblasti ESG obecně pozorujeme řadu trendů, díky kterým má nadále velký potenciál.

Zmatek a dezinformace prozatím obklopují i samotnou zkratku ESG, pod kterou se skrývají anglická slova environmentalsocial a governance. Navzdory zažité představě tedy ESG není jen o zelené energii, řeší také sociální záležitosti a roli firem v komunitách, kde podnikají.

Evropská unie, souběžně s prací na Zelené dohodě (Green Deal), má na agendě také konzultace o takzvané sociální taxonomii. Řešení témat, jako jsou dodržování lidských práv a snížení nerovnosti ve firmách, rovněž spadá do ESG. Regulatorní rámec, zejména v EU (EDPR, EU Taxonomie), se vyvíjí s cílem tyto nejistoty snížit. Lze očekávat, že investiční odvětví donutí k širšímu přístupu.

V oblasti zelených investic působí řada trendů, díky kterým navzdory pandemii pozorujeme slibný vývoj, a to zejména v EU, která je pro investory do zelené budoucnosti přitažlivou oblastí. Za zmínku mimo jiné stojí následující:

  • Dekarbonizace a přechod na čistou energii v klíčových průmyslových odvětvích. Zde se množí závazky k dosažení nulových emisí skleníkových plynů do roku 2050 a Česko není výjimka. Bude ale zapotřebí úsilí vlády i podniků o redukci emisí do roku 2030 každý rok nejméně o 3,2 milionu tun, tedy o zhruba 2,5 % současných ročních emisí v ČR.
  • Udržitelná spotřeba a povědomí mezi spotřebiteli, kteří stále více požadují transparentnost ohledně dopadu (výroby) potravin, oděvů, automobilů i dalšího zboží na životní prostředí. Tento trend donutí výrobce zavádět udržitelnější postupy. Například módní průmysl již nyní efektivněji monitoruje dodavatelské řetězce a zdůrazňuje použití recyklovatelných vláken.
  • Zelená dohoda pro Evropu, která představuje nejen významný finanční impulz díky prostředkům z Fondu obnovy zaměřeným na podporu zelených projektů, ale také označuje udržitelný rozvoj jako milník evropské hospodářské obnovy po koronavirové krizi.

Pozitivní trendy pozorujeme i v USA. Ochrana klimatu je téma, kterým se chce nový prezident Joe Biden zapsat do historie. Vymezuje se tím proti politice Donalda Trumpa. Bidenova administrativa by tedy měla vrátit USA na cestu k čisté a bezemisní ekonomice, i když se bude jednat spíše o postupnou transformaci. Přestože většina legislativních změn bude vyžadovat podporu republikánů či demokratických senátorů ze států s významným podílem tradičních odvětví, těsná kontrola Senátu dává Bidenovi větší prostor pro realizaci kroků, které dále podpoří investice do ESG a zvýší jeho atraktivitu.

Pozitivní trendy jsou patrné i ve výnosech Generali Fondu živé planety z dílny Generali Investments. Výrazný 56% růst hodnoty fondu v letech 2019 a 2020 nebyl hnán jen růstem cen akcií a zelených dluhopisů, ale i relevantním dividendovým výnosem akcií v portfoliu. Díky rekordní aktivitě takzvaných green and social bonds (loni přes 250 miliardy USD) a nárůstu toků peněz do aktiv z oblasti ESG (podle dat EPFR přes 1,2 bilionu eur) se množily i příležitosti diverzifikovat investice v majetku fondu. Mezinárodní podpora, dohody o změně klimatu, rostoucí transparentnost a v neposlední řadě potenciál nových témat, jako jsou chytrá města, jsou hlavní důvody pro optimismus i pro další roky.

Generali Fond živé planety 1

Zdroj: Generali Investments CEE