Evropská unie v době války na Ukrajině vyrobila rekordní množství elektřiny ze solárních a větrných zdrojů. Vyplývá to ze studie organizací Ember a E3G. Nárůst produkce takto vyrobené elektřiny ušetřil Evropské unii zhruba 11 miliard eur (270 miliard Kč), které by jinak musela vynaložit na nákupy plynu, informovala agentura Bloomberg.

Rusko zahájilo útok na Ukrajinu 24. února. Evropská unie následně začala proti Rusku zavádět rozsáhlé sankce, zatímco Moskva začala omezovat dodávky plynu do členských zemí EU. To vedlo v unii k výraznému nárůstu cen plynu i elektřiny.

Studie uvádí, že produkce elektřiny ze solárních a větrných zdrojů v EU se v období od března do září meziročně zvýšila o 39 terawatthodin (TWh) na 345 TWh. Ze solární a větrné energie tak pocházelo 24 procent elektřiny v EU, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 21 procent, uvádí agentura DPA.

OZE-EU-větrné-elektrárny

Větrná a solární energie už teď pomáhá obyvatelům Evropy. Ale budoucí potenciál je ještě větší,“ uvedl analytik Chris Rosslowe z organizace Ember.

Analytik Artur Patuleia z organizace E3G upozornil, že výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů pomáhá snižovat závislost na drahých fosilních palivech.

Podpora vyšších cílů v oblasti obnovitelných zdrojů je z makroekonomického i socioekonomického hlediska výhodná, „prohlásil.

Zdroj: ČTK, ekolist.cz