Rozhovor s Martinem Milkem, specialistou na investice ze společnosti FinGO, ve kterém odkrýváme výhody spoření do zlata pro ochranu hodnoty úspor a možnost zajištění v důchodu. Martin Milek poskytuje cenné rady ohledně fyzického i tzv. „papírového“ zlata a zdůrazňuje důležitost dlouhodobého investičního horizontu. Investice do zlata je podle něj zajímavou formou diverzifikace portfolia a ochrany před ekonomickou nestabilitou.

Jaké jsou výhody spoření do zlata a proč je to výhodné i v době, kdy jeho cena roste?

Je pravda, že cena zlata na mezinárodních trzích nedávno prudce vyskočila nad 1900 dolarů za unci kvůli problémům v bankovním sektoru v USA. Zlato však nadále zůstává důležitou součástí investičního portfolia, protože dokáže chránit naše úspory i v době vysoké inflace. Stále více Čechů objevuje výhody investování do zlata. Jeho cena může ještě stoupat, pokud by se problémy v bankovním sektoru časem rozšířily na další firmy, případně do dalších různých odvětví a jiných států. Investice do zlata se osvědčila i během finanční krize v roce 2008, kdy chránila před většími ztrátami.

Jak se zlato chovalo v porovnání s akciemi od začátku ruské agrese na Ukrajině a v jejím průběhu?

Během ruské agrese na Ukrajině jsme viděli, že nejistá geopolitická situace a rekordní inflace způsobily výrazné turbulence na finančních trzích. V tomto období se zlato ukázalo jako protipól akciového trhu. Indexy akcií zaznamenaly významné poklesy, zatímco zlato a další drahé kovy si udržely svou hodnotu. Ponaučení, které z toho můžeme vyvodit je, že zlato má důležité místo v portfoliu klientů, protože v době krize dokáže chránit a udržet hodnotu investic. Během krize na Ukrajině se cena zlata v dolarech téměř neměnila, poklesla pouze o zanedbatelných 0,3 %, zatímco v eurech dokonce vzrostla o 6 %.

Graf: Vývoj ceny zlata

Je podle Vás lepší spořit do fyzického zlata, nebo do takzvaného „papírového“ zlata?

Zde zcela záleží na preferencích a důvěře klienta. Fyzické zlato je vhodné pro ty, kteří nevěří „papírovému“ zlatu ve formě ETF nebo jiných finančních nástrojů navázaných na zlato. Můžete si ho koupit ve formě mincí nebo cihliček a buď ho uskladnit v trezoru, nebo ho mít doma. Doporučujeme dlouhodobé budování majetku a nakupování zlata po menších částkách, například formou spoření do zlatých mincí. Tímto způsobem využíváte výhody průměrování ceny. Pokud nechcete držet fyzické zlato, můžete si nakoupit některé z indexových ETF, která sledují vývoj ceny zlata. ETF mají výhodu ve skladování, ale nesou také určitá rizika. Při výběru ETF je důležité zjistit, kdo je emitentem, jaký je objem obchodů či jaké je podkladové aktivum.

Jak dlouhý by podle Vás měl být investiční horizont pro spoření do zlata?

Pro investování do zlata, stejně jako do akcií, je třeba mít dlouhodobý investiční horizont. Doporučujeme minimálně 5 let, ideálně 10 a více let. Zlato plní svou funkci, pokud ho držíme delší dobu. Chrání portfolio investorů před prudkými propady a udržuje hodnotu investovaných peněz.

Je možné efektivně využít investic do zlata jako finanční zajištění pro důchodové roky? Ano, investice do zlata může být jednou z možností pro zajištění důchodových úspor. Zlato je považováno za dlouhodobě stabilní investici, která si udržuje hodnotu i v turbulentních dobách. Pokud máte dlouhodobý investiční horizont a systematicky spoříte do zlata, může to být jedna z forem diverzifikace a ochrany vašeho portfolia pro budoucnost. Ideální cestou však je konzultovat své investiční plány s odborníkem, který vám pomůže přizpůsobit strategii vašim individuálním potřebám a cílům.

Zdroj: FinGO