V Ostravě-Vítkovicích před několika dny otevřeli první veřejnou vodíkovou plnící stanici pro osobní automobily. Plnička zabírá zhruba 90 m2, je určena pro osobní vozidla a stojí u vjezdu do výrobního areálu Cylinders Holding v Ostravě. Jedno natankování vyjde na 2 500 Kč. Stanice už je registrována v evropské síti vodíkových stanic. Celková investice byla podle předsedy představenstva Vítkovic Rodana Broskeviče zhruba 15 milionů korun.

„Vybudování nám od vydání stavebního povolení trvalo dva měsíce. Při výběru technologie jsme už předem počítali s nízkou energetickou náročností, což se povedlo,“ uvedl Broskevič.

Stanice se skládá ze tří základních částí: odolného zásobníku vodíku o objemu 7,26 tisíce m3, kompresoru a výdejního stojanu. Na dodávkách se podílely firmy Cylinders Holding, APT a Vítkovice IT Solutions. Vodík do stanice naplnila společnost Messer Technogas. Stanice je koncipována jako menší, aby vyšla co nejrychleji vstříc potřebám zavádění vodíkových technologií do běžné praxe.

První česká veřejná vodíková plnička jede nyní ve zkušebním provozu v pracovních dnech od 7 hodin ráno do 17:00. Osobní automobil si lze bez ohledu na objem nádrže natankovat za zaváděcí jednotnou cenu, která je 2 500 korun, resp. 100 euro. Kapacita plničky stačí pro naplnění až 40 vodíkových aut typu Toyota Mirai nebo Hyundai Nexo, zatím se počítá s plněním cca deseti aut denně. Toyota Mirai ujede na jedno naplnění zhruba 600 km.

Je dobře, že Vítkovice umístily malou, ekonomickou plničku s malou spotřebou elektřiny na dohled od science centra v Dolních Vítkovicích. Nová technologie bude vidět pár kroků od míst, kde se o těchto věcech učí studenti, kde probíhají vodíková školení pro firmy a podobné aktivity,“ uvedl Jan Světlík, generální ředitel Cylinders Holding.

Podnikatel a vlastník Vítkovice Holding Jan Světlík je známý svým nadšením do vodíku. Sám vlastní auto na vodík. Na Haldě Hrabůvka v Ostravě pak plánuje vybudovat unikátní vodíkové město, které má dle jeho slov změnit Ostravu.

Veřejné vodíkové čerpací stanice se letos chystá otevřít také společnost Orlen Unipetrol, konkrétně v Praze a v Litvínově. Oproti například Německu ale Česko ve vodíkové infrastruktuře zatím silně zaostává.

Přehledná mapa vodíkových stanic je například zde.

Zdroj: solarninovinky.cz