Komentář Kristiny Hooper, vedoucí stratéžky pro globální trhy, Invesco Ltd.

V Číně začal nový lunární rok a je to rok králíka. V roce tygra byly trhy „zničeny“, takže doufám, že tento rok přinese na finanční trhy jinou energii.

Podle čínské tradice je králík velmi jemné a chytré zvíře. Není sice nejsilnějším z dvanácti zvířat, ale svým šarmem a rychlostí přitahuje dobré vlastnosti, jako jsou peníze, partnerství a úspěch“. Očekává se obecně, že letošní rok bude pravděpodobně klidný a mírný a přinese energii, která pomůže těm, kteří hledají vyrovnanější život.“ 

Mohla by se mírnost králíka promítnout do mírných zisků na trzích? Mohla by být chytrost králíka znamením, že aktivní správa může investorům pomoci v orientaci v tomto roce? To ukáže čas.

Inflace v Evropě a ve Spojeném království je vysoká, ale zmírňuje se

Jednou z oblastí, kde doufám, že dojde k většímu uklidnění, je inflace, která se nyní v eurozóně a ve Spojeném království nadále snižuje. Inflace v eurozóně se v prosinci meziročně snížila na 9,2 % po listopadové hodnotě 10,1 % a říjnovém maximu 10,6 %. Podobně inflace ve Spojeném království za prosinec meziročně vzrostla o 10,5 %, což je méně než listopadových 10,7 % a říjnové maximum 11 %, kdy prudce vzrostly účty za energie pro domácnosti.

Samozřejmě nemůžeme přehlédnout, že tato čísla jsou stále velmi vysoká, a tak není jasné, zda budou dostatečně uspokojivá, aby příslušné centrální banky brzy stiskly tlačítko „pauza“.

Inflace, USA

Federální rezervní systém omezuje řeči o snižování sazeb

Stejnou otázku si klade i americký Federální rezervní systém. V poslední době se „Fedspeak“ nese v jestřábím tónu.

Předseda newyorského Fedu John Williams uvedl, že přeřazování rychlostních stupňů přísnější měnové politiky má žádoucí účinky“, ale že očekává možná víc zvýšení sazeb, než  trh předpokládá: máme před sebou ještě dlouhou cestu“, než základní úroková sazba Fedu dosáhne „úrovně, která je podle mého názoru dostatečně restriktivní k dosažení našich cílů „.

Místopředsedkyně Fedu Lael Brainardová se pokusila zchladit názor, že Fed brzy začne snižovat sazby: Politika bude muset být po nějakou dobu dostatečně restriktivní, aby se zajistil trvalý návrat inflace na 2% úroveň.“

Osobně si myslím, že druhá možnost je pravděpodobnější než první a že Fed stiskne tlačítko pauza už letos na jaře. Zároveň se však domnívám, že je nepravděpodobné, že by letos snížil sazby, pokud se stav ekonomiky nezhorší mnohem více, než se očekávalo. Pokud jde o druhou možnost, už se šušká, že se Fed pravděpodobně připravuje na rozhodnutí, jak má vypadat inflace a další údaje, pro stisknutí tlačítka pauza.

Otevření Číny má zásadní význam pro hospodářský růst Asie

Zatímco inflace a politika centrálních bank jsou rozhodujícími faktory, které budou v letošním roce určovat hospodářský růst hlavních vyspělých zásadních ekonomik, domnívám se, že rozhodujícím faktorem pro hospodářský růst Asie bude znovuotevření Číny. S potěšením jsem zaznamenala, že náměstkyně výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Gita Gopinathová potvrdila náš názor, že v Číně by od druhého čtvrtletí mohlo dojít k prudkému oživení hospodářského růstu.

Je zajímavé, že mnozí očekávají, že Čína bude v letošním roce rozhodujícím faktorem nejen pro růst v Asii, ale i pro globální hospodářský růst. Kristalina Georgievová, výkonná ředitelka MMF, uvedla, že úspěšné obnovení čínské ekonomiky je velmi pravděpodobně nejdůležitějším faktorem pro globální růst v roce 2023. Má to obrovský význam.“

Povzbudily mě také komentáře čínského vicepremiéra Liu He na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Ve své výzvě investorům řekl vše podstatné: „Čínská realita ukazuje, že otevření se světu je nutností, nikoliv účelovostí. Musíme se otevřít šířeji a zajistit, aby to fungovalo lépe.“ Kromě toho přítomné ujistil, že „podnikatelé, včetně zahraničních investorů, budou hrát rozhodující roli, protože jsou klíčovými prvky tvorby společenského bohatství“.

Někteří mohou být skeptičtí k tomu, že regulační politika v tomto roce splní tato očekávání, ale domnívám se, že zmírnění lockdownů a omezení souvisejících s COVID-19 je velmi přesvědčivé.

Rychlý jako králík?

Králíci jsou jemní a chytří, ale rychlí. Rychlost bude letos důležitá, protože doufám, že se rychle stanou dvě klíčové věci:

  1. Chtěla bych, aby se centrální banky rychle spokojily s tím, jak moc zkrotily poptávku a kontrolovaly inflaci, a ukončily cyklus zpřísňování dříve, než utlumí poptávku natolik, že to ekonomiku poškodí.
  2. Chtěla bych, aby v Číně rychle klesl počet případů nákazy COVIDem, který tedy pravděpodobně vzroste v důsledku cestování během oslav čínského Nového roku, a uvolnila se tak cesta k silnějšímu hospodářskému růstu.

Výhled do budoucna: Výsledková sezóna a inflace v USA

Dostáváme se hlouběji do výsledkové sezóny, což znamená, že pravděpodobně uslyšíme nějaké neuspokojivé výsledky a dostaneme nějaké pokyny k omezení. To se dá očekávat a neměli bychom se nechat vyděsit volatilitou, kterou to pravděpodobně vyvolá. Je to nešťastný, ale nepřekvapivý vedlejší produkt zpřísňování centrální banky – stejně jako všechny nedávné titulky o propouštění – a je to to, co chce Fed vidět v rámci svého úsilí o ochlazení poptávky.


Například jeden z amerických stavitelů domů nedávno oznámil výrazný nárůst počtu zrušených zakázek ve čtvrtém čtvrtletí, některé velké firmy z oblasti finančních služeb zaznamenávají nárůst úvěrových ztrát. Není však právě toto ochlazování ekonomik tím, co centrální banky chtějí vidět? Musíme to brát tak, že jsme o krok blíže k pozastavení kroků centrálních bank a nakonec k hospodářskému oživení.

Zdroj: Invesco

Varování před riziky
Hodnota investic a výnosy z nich podléhají výkyvům.
To může být částečně způsobeno změnami směnných kurzů. Investoři nemusí získat zpět celou investovanou částku. Minulá výkonnost není vodítkem pro budoucí výnosy.
Důležité informace
Tato tisková zpráva je určena pouze pro odborný tisk. Tento dokument má pouze informativní charakter. Názory a stanoviska vycházejí z aktuálních tržních podmínek a mohou se změnit.