I když se Evropa potýká s energetickou krizí, Evropská unie nijak neslevuje ze svých klimatických závazků. I nadále bude před letošním klimatickým summitem OSN naléhat na největší světové ekonomiky, aby zlepšily své cíle v boji proti změně klimatu, a upozorní, že současné úsilí států je nedostatečné. Vyplývá to z návrhu dokumentu, do kterého nahlédla agentura Reuters.

Navzdory řadě nových závazků ke snižování emisí, které země oznámily na loňském klimatickém summitu COP26, ,,globální opatření v oblasti klimatu zůstávají nedostatečná“, uvedla EU v návrhu svého mandátu pro jednání na summitu COP27, který se uskuteční v listopadu v egyptském Šarm aš-Šajchu.

vyprahlá poušť, vedra, klima

V návrhu, o němž se bude ještě několik týdnů jednat a který se může před říjnovým schválením v zemích EU změnit, se uvádí, že pokud má svět zabránit globálnímu oteplování nad 1,5 stupně Celsia, musí znečišťovatelé své cíle revidovat.

,,Evropská unie vyzývá všechny smluvní strany, aby předložily ambiciózní cíle a politiky, a naléhavě vyzývá zejména velké ekonomiky, které tak dosud neučinily, aby cíle přehodnotily nebo posílily,“ uvádí se v dokumentu.

Téměř 200 zemí se sejde na konferenci COP27 po létě, které bylo pro mnohé z nich plné sucha, vln veder a dalších klimatických extrémů. Jednání, jak omezit emise a jak toto úsilí financovat, však probíhají v kontextu energetické krize, která vyčerpává státní rozpočty a nutí některé země spalovat více uhlí.

Zdroj: https://www.reuters.com/business/environment/eu-urge-big-polluters-toughen-climate-pledges-by-cop27-summit-draft-2022-08-25/