Dopravce Moventis TCC Pamplona ​​posílil svou flotilu o třináct zcela nových autobusů Scania. Budou jezdit jen na biometan. Biometan je mnohými označovaný za palivo budoucnosti, jde o vyčištěný bioplyn obsahující alespoň 95 % metanu a má srovnatelné vlastnosti jako zemní plyn.

V rámci Moventia group společnost Moventis TCC Pamplona provozuje městskou dopravu v Pamploně a 17 městských částech v severošpanělském regionu Navarra.

„Jde o skutečně holistickou iniciativu, která využívá místní odpad jako zdroj pro trvale udržitelnou dopravu,“ říká Pedro Cotera, obchodní manažer pro městské autobusy, Scania. „Španělsko je země se silným zemědělským a potravinářským průmyslem a toto je krok ke energetické nezávislosti.“

Provozovatel dopravy vedle oznámení o obnově flotily informoval i o nové plynofikaci blízko garáží. Novým autobusem, s pohonem bioplynu to umožní čerpat palivo přímo na místě. Plnění bude trvat přibližně čtyři minuty, přičemž každý autobus bude mít autonomii zhruba 300 km.

biometanova-stanice
Biometanová stanice

Orgány odpovědné za veřejnou dopravu si stanovily ambiciózní cíl – zlepšit celkové městské prostředí. To zahrnuje upuštění od fosilních paliv ve flotile veřejné dopravy do roku 2030. Nové autobusy jsou prvními ve Španělsku, které splňují emisní normu EURO 6E pro vozidla na stlačený plyn (CNG). Budou poháněny biometanem, extrahovaným ze skládkového odpadu v novém zpracovatelském centru. V budoucnu se bude jako zdroj energie využívat i splašková voda.

Vozidla na bioplyn dosahují až 90% snížení emisí CO2, 70% snížení NOx a 90% snížení pevných částic, v porovnání s jejich ekvivalenty na fosilní naftu. Navíc jsou o 50 procent méně hlučné, což zlepšuje komfort řidiče a cestujících.

Zdroj: www.gnvmagazine.com, czba.cz