Sociálně odpovědné investování přestalo být trendem a stalo se efektivní byznysovou strategií. Podle zprávy Global Sustainable Investment Alliance bylo v roce 2018 založeno 290 fondů s tímto zaměřením. Celkově je pod správou podobných fondů přes 30 bilionů dolarů. Podle agentury Bloomberg tak tvoří třetinu prostředků pod správou a po rozšíření pasivního a algoritmického obchodování v posledních letech jde o další velký trend v oblasti správy aktiv, který nelze ignorovat.

Podle studie společnosti Morningstar citované Investičním webem se až 72 % investorů v USA zajímá o udržitelné investice. Pro 86 procent mileniálů coby investorů budoucnosti je udržitelnost investiční prioritou. 

Čtěte také: Ceny povolenek opět porostou

Pozitivně vyznívá snaha některých zemí o sepsání standardů definujících, co lze považovat za environmentálně udržitelné investice. Co se Spojených států týče, devět z deseti firem z indexu S&P 500 publikovalo v roce 2018 vlastní zprávy o udržitelnosti. Z asijských zemí se udržitelnosti věnuje zejména Japonsko.

Od 80. let, kdy se poprvé objevilo sociálně odpovědné investování, vždy šlo co do výkonnosti o určitý kompromis. Tento stav se ale stále rychleji mění. Společnosti, které dodržují pravidla ESG, totiž v budoucnu mohou být úspěšnější než konkurence, což by se mělo projevit i ve výkonnosti indexů a produktů, které takové firmy sdružují.

Dokud bude platit svaté pravidlo, že tam, kde se hromadí kapitál, tam rostou výnosy, může být ESG investování jedním z nejzajímavějších investičních oborů budoucnosti. A jak říká známá pravda: budoucnost začíná právě teď.

investovani-kasicka-prasatko