Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlašuje výzvu na podporu fotovoltaických systémů z Národního plánu obnovy. Na projekty jsou připraveny čtyři miliardy korun. Žádosti lze podávat od 22. března do 30. června. Cílem je rozvoj fotovoltaiky s možností akumulace a související náhrada fosilních zdrojů energie. Výzva má mimo jiné přispět ke zvýšení energetické soběstačnosti podnikatelů a úspoře provozních nákladů.

„Podpora obnovitelných zdrojů v čele s fotovoltaickými systémy je jedním z hlavních směrů, kterým se musíme vydat nejen v rámci snahy snižovat emise, ale také minimalizovat naši energetickou závislost na Rusku,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

solární panely

Plánovaná alokace výzvy ve výši čtyř miliard korun je rozdělena na dvě aktivity. Na aktivitu A, kdy žadatel vlastní nemovitost nebo ji má celou v nájmu, jsou připraveny tři miliardy korun. Jedna miliarda pak podpoří aktivitu B, kdy má žadatel v nájmu pouze část nemovitosti, například střechu.

„V souladu s tím, co říkám od svého nástupu do funkce, je prioritou této výzvy co nejvíce podpořit zejména malé a střední podniky z aktivity A. V případě nevyčerpání alokace pro malé a střední podniky je ale možné finanční prostředky rozdělit i pro větší podniky,“ dodal Síkela.

Jedná se o průběžnou výzvu. Je otevřena pro všechny podniky, MPO tak podpoří jak malé a střední podniky, tak i ty velké. Míra podpory na fotovoltaickou elektrárnu je 35 procent, na akumulaci 50 procent. V případě Prahy 45 procent pro všechny podniky bez ohledu na jejich velikost z celkových způsobilých výdajů projektu.

Zdroj: ČTK