V posledních dnech putují světem informace o negativních dopadech nového typu koronaviru na lidstvo a ekonomický systém. O tom, že situace je velmi vážná není pochyb, každá mince má však dvě strany negativní dopady na ekonomiku a průmysl se začínají projevovat pozitivně alespoň z hlediska životního prostředí. Pravděpodobně zažíváme největší globální útlum průmyslu od 40 let minulého století, s omezenou dopravou klesá i spotřeba ropy – odborníci odhadují že aktuální spotřeba ropy je nejnižší od roku 1980. Globální emise se snižují a řada států tak bude schopna dostát svým klimatickým závazkům, které se ještě před měsícem zdály jako nereálné. 

Jaký to však bude mít vliv na trh s EU ETS? Fakt je že emise se nyní snižují z důvodu boje s novým koronavirem a ceny emisních povolenek, které se obchodují v rámci evropského systému EU ETS, v posledních dnech klesly na nejnižší hodnoty od loňského února. Naším cílem je tento boj s novým koronavirem vyhrát a maximálně zmírnit jeho ekonomické dopady.

Naším cílem je boj s koronavirem vyhrát a maximálně snížit jeho ekonomické dopady.

Již nyní je jisté že jakmile odezní pandemie nového typu koronaviru bude naším cílem ekonomiku co nejdříve nastartovat, a to bude mít pochopitelně za následek opět prudký růst emisí, dá se tedy předpokládat že podobný nárůst hodnoty emisních povolenek. Bude to chtít jen trochu trpělivosti. Současný pokles cen emisních povolenek obchodovaných v rámci evropského systému EU-ETS je symptomem epidemie nového typu koronaviru, který možná bude mít nepříjemný průběh, ale odezní. 

S ohledem na historickou volatilitu trhu emisních povolenek je třeba připomenout, že dlouhou dobu odolávaly vnějším tlakům. Z nich nejtíživější byl ten, který souvisel s kolapsem cen ropy vyvolaným neúspěchem jednání mezi OPEC a Ruskem o prohloubení omezení těžby. Současně je třeba připomenout, že za pokles ceny povolenek mohou aktivity spekulantů. Zatímco emitenti povolenky nakupují a drží pro pokrytí svých emisí, spekulanti reagují na tržní signály. Náhlými prodeji a nákupy způsobují vysoké cenové výkyvy.

Současný pokles cen povolenek je proto na místě vnímat právě jako jeden z takových výkyvů.

Současný pokles cen povolenek je proto na místě vnímat právě jako jeden z takových výkyvů. Pro jeho objektivní hodnocení je nesmírně důležité zasadit jej do kontextu globálních událostí a také ho vnímat v čase, tedy nikoliv jako definitivní stav, ale jeden bod na časové ose. 

Ta začíná v lednu roku 2005, kdy bylo obchodování s ETS spuštěno, přičemž cena povolenek byla na úrovni třiceti eur. Jak ukazuje nesmírně zajímavá diplomová práce Barbory Tauchmanové, v květnu 2006 cena klesla na deset euro a o dalších rok později se vlivem vnějších okolností jako byla například tvrdá zima dostala prakticky na nulovou hodnotu. Přesto se trh s povolenkami nezhroutil a jako koncept nebyl opuštěn. Naopak, našel si svoje systémové místo.

Tomáš Voltr, místopředseda představenstva Energy financial group