Rychlejší snížení závislosti na ruském plynu a zvýšení energetické účinnosti. S tím přichází směrnice o obnovitelných zdrojích (RED 2) a o energetické účinnosti (EED), které minulý týden schválili europoslanci.

Snížení závislosti na ruském plynu

Oba předpisy jsou součástí klimatického balíčku Fit for 55 a reagují také na válku na Ukrajině. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy se díky pravidlům obejde evropský energetický mix bez ruského plynu i bez nadměrné emisní zátěže. Usnadní se také nástup komunitní energetiky nebo syntetických paliv.

„Skoro všechny evropské státy už z obnovitelných zdrojů vyrábí víc energie, než kolik původně plánovaly. Dohodli jsme se, že navýšíme podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě na 45 % a zároveň investujeme do technologické modernizace, která zvýší energetickou účinnost například v průmyslu nebo ve vytápění budov. Díky tomu bude možné snížit naši závislost na ruském plynu ještě mnohem rychleji než v roce 2030,” říká europoslanec Peksa (Piráti).

Nová pravidla stanovují dlouhodobé cíle do roku 2030 a nijak neovlivní kroky, které Evropská komise nebo vláda chystá pro řešení vysokých cen energií na tuto zimu.

„Nová pravidla nám už v následujících letech výrazně pomohou s bezpečnými a dostupnými dodávkami čisté elektřiny a tepla. Usnadňují například komunitní energetiku, ukládání a sdílení elektřiny z malých zdrojů nebo větší zapojování syntetických paliv,” vysvětluje Mikuláš Peksa.

Fit for 55

Rozvoj nových technologií

Obě směrnice podporují vývoj nových technologií a jejich rychlejší zavádění do praxe. To se projevuje například v závazku, aby 5 % nově instalovaných kapacit pro výrobu energie pracovalo s inovativními technologiemi.

„Přístup založený na technologických modernizacích jsme prosazovali od začátku a našla se pro něj široká podpora,” doplňuje europoslanec Mikuláš Peksa.

Návrhy směrnic nyní půjdou do trialogu, kde se na jejich finálním znění dohodne Evropský parlament, Rada a Komise. Následně budou muset členské státy oba předpisy převést do svých právních řádů.

Česko zatím nepromítlo do zákonů ani platnou starší verzi směrnice o obnovitelných zdrojích energie z roku 2018, která upravovala třeba podporu zranitelných domácností. Tu přitom měl implementovat ještě ministr Karel Havlíček (za ANO) nejpozději do poloviny roku 2021.

Zdroj: solarninovinky.cz