Podíl elektromobilů mezi nově registrovanými vozy v Evropě od dubna do června stoupl na 9,9 procenta, loni ve druhém čtvrtletí činil 7,5 procenta. Podíl aut poháněných fosilními palivy oproti tomu klesl. Ve své zprávě to uvádí Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Podle údajů ACEA si benzinové a dieselové vozy udržely většinu nových registrací s podílem 55,8 procenta. Celkový prodej obou typů vozů klesl ve druhém čtvrtletí o více než pětinu.

Prodeje elektromobilů oproti tomu vzrostly o 11,1 procenta. Dvě pětiny z prodaných vozů měly elektrický pohon. Hybridní vozy, kterých se loni poprvé prodalo více než aut s dieselovým motorem, dosáhly více než pětinového podílu na trhu, přesně 22,6 procenta.

elektromobil Volkswagen

Z údajů, které sdružení ACEA zveřejnilo na začátku týdne, vyplývá, že v Evropě bylo v červnu registrováno nejméně nových osobních automobilů od roku 1996, a to něco přes 1,06 milionu vozů, z důvodu omezené výroby kvůli problémům v logistice až po pokračující nedostatek čipů.

Statistika zahrnuje vedle zemí Evropské unie i Británii a čtyři země Evropského sdružení volného obchodu (Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko). V samotné EU se prodej nových osobních automobilů v červnu meziročně snížil o 15,4 procenta na 886 510 vozů.

Zdroj: ČTK