Skládky odpadu u velkých měst jsou zdrojem vylučování velkého množství metanu, který přispívá k oteplování. Uvádí se to ve studii zveřejněné tento týden v časopise Science Advances. Vědci, kteří se na ní podíleli, sledovali uvolňování plynů nad čtyřmi velkými městy – indickými Dillí a Bombají, pákistánským Láhaurem a argentinským Buenos Aires.

Zjistili, že množství škodlivin vylučujících se od atmosféry nad nimi v letech 2018 a 2019 bylo 1,4 až 2,6krát vyšší, než se předtím odhadovalo.

Publikovaná studie vznikla s cílem pomoci místním vládám, usilujícím přispět ke zpomalení oteplování, zaměřit se na konkrétní problematická místa.

Při rozkladu organického odpadu, jako jsou potraviny, dřevo nebo papír, se do vzduchu vylučuje metan. Z globálního pohledu jsou skládky po ropném a zemědělském sektoru třetím nejvyšším vylučovatelem metanu.

I když se metan na emisích skleníkových plynů podílí jenom z 11 procent, zůstává ve vzduchu desítky let a v atmosféře zadrží 80krát více tepla než oxid uhličitý. Vědci odhadují, že se metan produkovaný lidskou činnost podílí na oteplování z 25 procent.

K výpočtu emisí metanu byly poprvé použity satelitní snímky pořízené nad skládkami. Zjistili jsme, že ačkoli jsou tato smetiště ve srovnání s plochou měst malá, mají velký podíl na emisích uvolňovaných z celé oblasti,“ řekl spoluautor studie Joannes Maasakkers z nizozemského ústavu vesmírného výzkumu.

skládky

Jak napsala agentura AP, zjišťování emisí s pomocí satelitů je relativně nový obor, ale ke sledování množství plynů v ovzduší se používá stále častěji. Znamená to, že stále více nezávislých organizací sleduje skleníkové plyny a je schopno poukázat na jejich hlavní šiřitele. Dosud byly na tomto poli k dispozici hlavně vládní údaje.

Tento výzkum dokazuje, že je třeba lépe sledovat skládky, zejména v zemích jako Indie, kde na těchto místech často hoří a do vzduchu se dostává množství škodlivin,“ sdělil Euan Nisbet z Londýnské univerzity, který se na studii nepodílel.

Letos Dillí zahalil na několik dní kouř z hořící skládky, zatímco se země potýkala s mimořádným vedrem a teploty překračovaly 50 stupňů Celsia.

Nisbet řekl, že satelitní technologie spolu s pozemním měřením umožní vědcům identifikovat ty, kdo nesou odpovědnost za znečišťování světa.

Nedávná studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA) označila Indii a Čínu za největší znečišťovatele metanem. Na loňské mezinárodní klimatické konferenci se 104 států zavázalo snížit do roku 2030 emise tohoto plynu o 30 procent ve srovnání s rokem 2020, avšak Čína ani Indie mezi těmito státy nejsou.

Zdroj: ČTK