Řada podniků, která nyní povolenky zobchodovala bude muset povolenky opět dokupovat.  Je tedy jisté, že ceny povolenek opět porostou. Uvidíme, zda se ceny povolenek na konci roku přiblíží k cenám na začátku roku, říká Tomáš Voltr, místopředseda představenstva Energy financial group.   

Co je podle Vás důvodem tohoto poklesu? Jakou roli hraje koronavirus? 

Důvodů je několik. Klesající cena emisních povolenek koresponduje s klesající cenou ropy která je příčinou zejména obchodní války mezi Saudskou Arábií a Ruskem. Dalším důvodem je snižování spotřeby elektřiny v důsledku koronavirové krize. V Evropě jsme zaznamenali poklesy až o 15 % v souvislosti s omezením provozů průmyslových podniků, restaurací, obchodních center, ale také kanceláří. V neposlední řadě trh s emisními povolenkami ovlivňuje také akciový trh, který v posledních týdnech zaznamenává významné poklesy.  

Co to znamená pro dotčené podniky? Jak velký je to pro ně problém v hledisku toho, že před několika lety byl systém prakticky mrtvý a ceny povolenek de facto na nule? 

Jsou podniky, společnosti, které v důsledku finančních problémů spojených s aktuální situací povolenky prodali a krátkodobě tak vykryly nedostatek finančních prostředků v cashflow. Historický růst cen emisních povolenek pro firmy pochopitelně znamenal větší náklady na nákup povolenek a větší investice do modernizace a ekologizace technologií.  

Jedná se podle Vás o krátkodobý nebo dlouhodobý trend? Jakou cenu povolenek očekáváte na konci letošního roku? Co ji ovlivní? 

Dá se očekávat, že tento trend je krátkodobý až středně dobý. Jak se začne ekonomika zotavovat, opět poroste cena povolenek. Konec roku je rovněž období s nejvíce obchodovaným kontraktem, což bude mít za následek i tlak na růst ceny povolenek. Navíc řada podniků, která nyní povolenky zobchodovala bude muset povolenky opět dokupovat.  Je tedy jisté, že ceny povolenek opět porostou. Uvidíme, zda se ceny povolenek na konci roku přiblíží k cenám na začátku roku.