Do roku 2050 může být energie ze slunce největším zdrojem elektřiny. Mimo jiné k tomu přispěje i prudký pokles nákladů na vybavení pro výrobu solární elektřiny. Uvádí to nedávná studie Mezinárodní energetické agentury (IEA).

30násobný růst výkonu

Podle studie IEA by fotovoltaické systémy mohly mít v roce 2050 podíl na výrobě elektřiny až 16 procent a solárně-termální systémy dalších 11 procent. Dohromady tak sluneční energie vyrobí téměř třetinu celkové světové produkce elektřiny.

Podle IEA se do poloviny století zvýší celosvětový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren na 4600 gigawattů, které dodají 6,5 milionu gigawatthodin elektřiny. Oproti dnešku tak výkon solárních elektráren vzroste více než 30násobně.

„Rapidní pokles nákladů na fotovoltaické moduly a systémy v posledních několika letech otevřel nové perspektivy pro využití solární energie jako hlavního zdroje elektřiny v příštích letech a desetiletích,“ prohlásila generální ředitelka IEA Maria van der Hoevenová.

obnovitelné zdroje energie, fotovolaika, slunce, solární panely, větrné elektrárny

Čína v čele boomu fotovoltaiky

Fotovoltaické panely jsou od roku 2000 nejrychleji rostoucí technologií obnovitelných zdrojů energie na světě. Výroba elektřiny ze slunce má však na celosvětové kapacitě výroby elektřiny stále velmi nízký podíl, necelé jedno procento.

Hlavní podíl na expanzi fotovoltaických systémů má mít podle IEA Čína, za ní budou následovat Spojené státy. V případě solárně-termálních systémů se čeká největší růst v USA, ale také v Africe, Indii a na Blízkém východě.

Revoluce v energetice

V současnosti na celém světě probíhá dramatický růst výrobních kapacit zelené energie. 

„Není řešením si myslet opak nebo hledat důvody, proč by to v Česku mělo být jinak. Důvodem jsou už dnes nízké a stále se snižující náklady, jejich jednoduchost a velmi dobrá dostupnost prakticky všude a pro každého,“ konstatuje Štěpán Chalupa, předseda Komory OZE

Mezinárodní energetická agentura předpovídá, že během pěti let naroste celkový instalovaný výkon obnovitelných zdrojů o dalších padesát procent tak, že v roce 2024 by měla už téměř třetina elektřiny na světě pocházet z obnovitelných zdrojů.

„Výstavba jaderných elektráren je příliš drahá a trvá příliš dlouho na to, aby dokázala vyřešit náš problém se změnou klimatu. Jestli má být Česká republika „zemí pro budoucnost“, pak se musí odpoutat od mentality parních strojů a pochopit, že bez obnovitelných zdrojů to nepůjde,“  doplňuje Chalupa.

Díky stále dostupnější energii ze slunce jsme svědky opravdové revoluce v energetice. Ještě před několika lety byla fotovoltaika v centru zájmů pouze ze strany nadšenců. Dnes si ji může pořídit na svou střechu téměř každý a v blízké budoucnosti se solární energetika prosadí na trhu bez dotací.

Zdroj: solarninovinky.cz